magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Koľadovu hru Murlin Murlo uvedie činohra košického Štátneho divadla
@ Kultúra -> Divadlo      Jan 30 2007 - 13:04 GMT
(TASR) - Ako prvá profesionálna scéna na Slovensku uvedie košické Štátne divadlo (ŠD) v premiére 2. februára na Malej scéne hru obľúbeného ruského dramatika Nikolaja Koľadu Murlin Murlo.

Asociácie s menom americkej herečky Marilyn Monroe v tejto tragikomédii zo súčasného Ruska, presnejšie jeho sibírskeho prostredia, nie sú náhodné. "Pre autora je to pomocný motív, aby v kontraste ukázal nedosiahnuteľný svet protagonistky Oľgy, snívajúcej o tom, že raz bude žiť v krajšom meste s dobrými ľuďmi, kde sused nebije svoju ženu a necítiť zápach z hydinárne a koksárne," uviedol k hre dramaturg a riaditeľ ŠD Peter Himič.
Réžiu hry "o láske, Bohu a odpustení a o tom, ako žijú súčasní Rusi, na ktorými sa ešte stále vznáša akýsi duch homo sovietikus," má hosťujúci poľský režisér Henryk Rozen. Je to už jeho štvrtá inscenácia na doskách ŠD. Ak keď predstavenie vyznieva na prvý pohľad ako naturalistické, režiséra podľa jeho slov zaujíma najviac to, čo sa deje v ľudských dušiach.
Do titulnej úlohy Oľgy obsadil Rozen čerstvú absolventku Vysokej školy múzických umení Tatianu Polákovú, ktorá absolvovala u profesorky Emílie Vášáryovej. Nová "kmeňová" členka činohry ŠD divadla chápe úlohu ako veľkú výzvu. Jej sestru Inu hrá Alena Ïuránová, Andreja Stanislav Pitoňák a postavu Michaila stvárnil Juraj Zetyák.
Aj keď hra trvá v origináli približne tri hodiny, pre košickú adaptáciu ju skrátili na 140 minút. Je postavená hlavne na texte a čechovovskom štýle opisu.
Koľadu často označujú aj za "ruského Shakespeara". V čase perestrojky emigroval do Nemecka a neskôr sa vrátil do rodného Jekaterinburgu, kde má vlastné divadlo. Napísal doteraz približne 70 hier. Z nich európske divadlá hrajú desatinu.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]