magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

František Reichental: Výbez z tvorby
@ Kultúra -> Výstavy      Sep 09 2002 - 14:17 GMT
5. 9. - 13. 10. 2002

Múzeum Vojtecha Löfflera


František Reichental je jedným z najvýznamnejších predstaviteľov medzivojnového obdobia v bývalom Československu. Narodil sa 6. mája 1895 v Lehniciach, zomrel 5. apríla 1971 v New Yorku, kde žil od roku 1948.

Do jeho výtvarného formovania výrazne zasiahla prvá svetová vojna, na sklonku ktorej sa dostal do ruského zajatia. Po prepustení zotrval v novom sovietskom štáte a úspešne v Moskve i Petrohrade, kde aj krátko študoval. Výstavy v Berlíne, Drážďanoch a štipendijný pobyt v Paríži predznamenali umelecké vyvrcholenie jeho tvorby v tridsiatych rokoch minulého storočia.

Určitý čas pôsobil aj v Košiciach, kde aj v rokoch 1927 a 1937 vystavoval vo vtedajšom Východoslovenskom múzeu. Vplyvy experimentov ruskej porevolučnej avantgardy sa u neho stretávali na naše pomery s veľmi vyspelým modernistickým prejavom. Známe sú jeho diela s výrazným sociálnym rozmerom a obrazmi zo života židovskej komunity Podkarpatskej Rusi.

Jeho úsilie a modernistické ciele sa však nestretli s očakávaným úspechom, často mu vytýkali nedostatočnú národnú angažovanosť, a tak ho dnes môžeme zaradiť k nie celkom doceneným autorom, pričom svoju úlohu zohrala aj jeho emigrácia do USA.

Diela, ktoré sme zaradili do jeho komornej výstavy, patria medzi reprezentatívne kusy autorovej tvorby, čím zároveň ďakujeme za podporu Galérii mesta Bratislava, Múzeu židovskej kultúry v Bratislave a Východoslovenskému múzeu v Košiciach.

Kurátor výstavy Peter Tajkov   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]