magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výstavu fotografií M.R. Štefánika otvorili v Košiciach
@ Kultúra -> Výstavy      Feb 15 2007 - 08:20 GMT
(TASR) - Výstavu Obrazopis sveta objektívom Milana Rastislava Štefánika otvorili dnes slávnostne v košickom Slovenskom technickom múzeu (STM). Vystavená kolekcia obsahuje vyše 80 originálov fotodokumentov a približne 150 predmetov zo zbierok Slovenského národného múzea (SNM) v Martine a technických exponátov zo STM, ktoré sprístupňujú dosiaľ neznámu tvár tejto významnej osobnosti našich národných dejín.

Okrem toho, že Štefánik bol politikom, vedcom, vojakom a tvorcom československej štátnosti, predstavuje ho výstava aj ako človeka milujúceho krásy sveta, túžiaceho poznať jeho záhady na zemi, ale aj v tajuplnej oblohe. Za týmto poznaním dokázal precestovať kus sveta, zoznamoval sa s obyvateľmi jednotlivých krajín a zbieral a zhromažďoval cenné materiály z týchto ciest, ktoré jeho parížsky byt premenili na skutočné múzeum exotiky. Tak ako mieril objektívom ďalekohľadu na nebeskú oblohu, tak bravúrne dokázal zachytiť objektívom svojho aparátu zaujímavosti okolo seba. Fotografoval architektúru, krásu prírody, na jeho snímkach sú zachytené obrazy z Tahiti, Afriky, Ruska a práve táto časť jeho dosiaľ neznámej fotografickej činnosti je obsahom výstavy.
V SNM v Martine je uložených viac ako 400 čiernobielych negatívov sklenených platní z autorskej tvorby M. R. Štefánika. Prvýkrát boli verejnosti prezentované formou knižnej publikácie Obrazopis sveta - Objektívom Milana Rastislava Štefánika.
Kolekcia fotografií doplnená o exotiku z jeho ciest mala ako výtvarný projekt premiéru v roku 2005 v priestoroch Národnej rady Slovenskej republiky v Bratislave na hrade. Následne ju mali možnosť vidieť návštevníci v Prahe, Zlíne a v Paríži. Ako súbor mapujú krajiny, ktoré Štefánik navštívil ako vedec-astronóm a sú autentickými dokladmi jeho záľub, obdivu kultúry ľudského spoločenstva a prírodných krás.
Výstava v STM potrvá do konca apríla.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]