magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická Botanická záhrada chce využiť na zásadnú rekonštrukciu fondy EÚ
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 06 2007 - 14:52 GMT
(TASR) - Prostriedky zo štrukturálnych fondov EÚ plánuje využiť na zásadnú rekonštrukciu vedenie 57 rokov starej Botanickej záhrady (BZ) Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ). Sily chce spojiť s regionálnou samosprávou. Doposiaľ riešili v košickej BZ len havarijné stavy, ale viac ako polstoročie sa už negatívne prejavilo na stave skleníkových konštrukcií a neustále rastú náklady na prevádzku, uviedol dnes pre TASR riaditeľ BZ Sergej Mochnacký. Ako informoval, vypracovali už rozsiahlu modernizačnú štúdiu, podľa ktorej by si obnova vyžiadala približne 300 miliónov korún.

Podporu má tento zámer aj z úrovne Košického samosprávneho kraja. Potvrdil to vedúci jeho odboru regionálneho rozvoja Peter apák s tým, že "musí to byť oprávnená aktivita v rámci čerpania štrukturálnych fondov". Podľa neho by to mohlo prispieť k rozvoju cestovného ruchu v kraji.
Mochnacký informoval, že prekážkou a zásadnou podmienkou realizácie ich zámeru je zatiaľ majetkovo nevysporiadaná deväťhektárová časť BZ, ktorá patrí Rádu dominikánov a platia za ňu nájomné. UPJŠ už s cirkevníkmi rokuje a podľa kvestorky UPJŠ Gabriely Vozárovej i priora Dominikánskeho konventu Jána Tyrola "dohodli sa, že sa dohodnú".
Podľa Mochnackého ráta štúdia s postavením nového tropického skleníka, modernizáciou terajšieho, kde by ostala subtropická flóra a zásadnou rekonštrukciou by mala prejsť aj administratívna budova. Pri podpore turistického ruchu rátajú aj s novými službami pre návštevníkov.
Košická BZ je svojou 30-hektárovou výmerou a 4200 rastlinnými druhmi vrátane ohrozených pochádzajúcich zo všetkých zemepisných pásiem okrem Arktídy a Antarktídy, najväčšia na Slovensku. Ročne ju navštívi približne 20 000 ľudí a slúži aj na vzdelávanie poslucháčov fakúlt UPJŠ.
Napriek zložitým podmienkam, keď chýbajú prostriedky na investície, snaží sa vedenie BZ zatraktívňovať svoje expozície. V týchto dňoch tam komplexne obnovili najväčšiu expozíciu kaktusov na Slovensku a vytvorili minivodopád pripomínajúci scenériu pralesa.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]