magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Rovných 770 000 korún zaplatili za Warholovo dielo na aukcii umenia v Košiciach.
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 12 2007 - 09:00 GMT
(TASR) - Rovných 770 000 korún zaplatil neznámy majiteľ za certifikované dielo kráľa pop-artu Andyho Warhola Zámok na dnešnej aukcii umenia a starožitností aukčnej spoločnosti DARTE v košickom hoteli Slovan.

Spoločnosť ponúkla solventným zberateľom vyše 140 diel rôznych techník od obdobia baroka až po súčasnosť. V cene vydraženého obrazu konkuroval Warholovi len slovenský maliar európskeho významu ¼udovít Fulla svojou olejomaľbou Regrút, do ktorého investoval záujemca 410 000 korún.
Košická smotánka prejavila značný stupeň konzervativizmu, keď na odbyt išli väčšinou realistické diela. Nepredali sa napríklad originály takých svetových modernistov ako je Joan Miró či Salvator Dalí, alebo náš Ján Želibský či Vladimír Kompánek.
V ponuke boli a dobre sa predávali také mená ako Martin Benka, Koloman Sokol, Vojtech Borecký, Fedor Manajlo a s ním aj ďalší maliari ukrajinskej Užhorodskej školy.
Po prvý raz ponúkol do dražby spoločnosti DARTE svoj obraz spevák Pavol Hammel a získal zaň 12 000 korún.
Záujem verejnosti o aukciu bol veľký a organizátorom chýbali pred jej začiatkom katalógy.
Najbližšiu - už 13. aukciu umeleckých diel pripravuje DARTE na máj.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]