magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na ÚS doručili podanie o ústavnosti zákona o vlastníctve k pozemkom.
@ Aktuálne -> Rôzne      Mar 20 2007 - 13:06 GMT
(TASR) - Krajský súd v Bratislave sa obrátil na Ústavný súd (ÚS) SR s požiadavkou o preskúmanie súladu zákona o navrátení vlastníctva k pozemkom s Ústavou Slovenskej republiky. Dôvodom podania, ktoré dnes doručili na ÚS, je rozhodnutie Obvodného pozemkového úradu v Bratislave, ktorý nepriznal vlastnícke právo, ani nárok na náhradu za pozemok dvom žiadateľkám po zosnulom. Podľa úradu žiadateľky nesplnili zákonné podmienky a nepreukázali slovenské občianstvo.

Obe žiadateľky sú rakúske štátne občianky s trvalým pobytom na Slovensku. Manželka zosnulého tu žije od roku 1928.
Podľa právneho zástupcu žiadateliek, by mali byť pozostalé posudzované ako občianky Slovenskej republiky. Neuznanie ich vlastníckych práv je podľa jeho slov v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, konkrétne s článkami o demokratickom právnom štáte, v ktorom sú ľudia slobodní a rovní v dôstojnosti i právach. Podmienka štátneho občianstva je podľa názoru navrhovateľa diskriminujúca a protiústavná.
Uznesením Krajského súdu bolo konanie prerušené do rozhodnutia ÚS.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]