magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Odborári rokovali v Košiciach o kvalitnom vzdelávaní s tvorivým pedagógom.
@ Aktuálne -> Školstvo      Mar 30 2007 - 08:31 GMT
(TASR) - Pripravovaný nový školský zákon bude podľa podpredsedu vlády Dušana Čaploviča postavený tak, že základné umelecké školy sa stanú školami, nie školskými zariadeniami. Vicepremiér to uviedol na dnešnej konferencii Kvalitné vzdelávanie s tvorivým pedagógom, ktorý v Košiciach zorganizoval Odborový zväz (OZ) pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Čaplovič je aj za to, aby deti, ktoré dosiahnu vek piatich rokov, mali povinné zaškolenie v materských školách.
Odborárska konferencia sa zaoberala aj školskou politikou v zmysle Programového vyhlásenia vlády (PVV). Ako upozornil predseda OZ Ján Gašperan v PVV je zakotvené, že priemerný plat v školstve sa má vyrovnať s priemerným platom v národnom hospodárstve. "Dnes sme konštatovali, že v súčasnosti je o viac ako o 3000 korún menší, takže je potrebné konať a pripraviť na to budúcoročný štátny rozpočet," povedal predseda. Ako zaznelo na konferencii, neúnosný je stav v platoch nepedagogických pracovníkov.
Odborári sú ďalej za to, aby v stredu prerušené rokovanie vlády o Koncepcii profesijného rozvoja učiteľov v kariérovom systéme pokračovalo. Podľa Gašperana koncepciu treba schváliť, pretože je podmienkou prijatia školského zákona.
Delegáti konferencie sa vyslovili aj k návrhu vysokoškolského zákona. Sú za to, aby sa v ňom oddelili funkčné a pracovné miesta a pracovné pomery na pracovné miesta sa uzatvárali na dobu neurčitú.
Niekoľko desiatok odborárov a vedúcich pracovníkov zo združení vysokých, stredných a základných škôl ocenili na konferencii Krištáľovou plaketou za aktivity pri vytváraní dobrých podmienok na pracoviskách.
Na odborárskej konferencii sa zúčastnila aj štátna tajomníčka Ministerstva školstva SR Bibiana Obrimčáková a riaditeľ Štátneho pedagogického ústavu ¼ubomír Pajtinka.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]