magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

DDP STABILITA sa ako posledná v SR transformovala na akciovú spoločnosť.
@ Aktuálne -> Rôzne      Apr 11 2007 - 14:29 GMT
(TASR) - Ako posledná z doplnkových dôchodkových poisťovní (DDP) na Slovensku sa k 1. aprílu transformovala na akciovú spoločnosť DDP Stabilita, od apríla už STABILITA, d.d.s., a.s.
Doplnkové dôchodkové poisťovne mali zákonom stanovenú povinnosť trnasformovať sa do konca júna 2007 na akciové spoločnosti. Viaceré z nich túto povinnosť splnili vo výraznom predstihu.

STABILITA bude i naďalej vykonávať správu dvoch dôchodkových fondov: príspevkového a výplatného fondu. Zmenou názvu na STABILITA, d.d.s., a.s. vyplynuli pre takmer 150 000 klientov dve zákonom stanovené zmeny.
"To, čo sa mení, je spôsob výplaty dávok. Mení sa to, že dávky s rizikom dožitia vypláca komerčná životná poisťovňa. Dočasné dávky bez rizika dožitia vypláca naša spoločnosť. Druhá zmena, ktorá sa týka celého systému, je zmena v pripisovaní výnosov," informoval o zmenách vyplývajúcich z aktuálneho zákona o doplnkovom dôchodkovom poistení predseda predstavenstva spoločnosti STABILITA Marián Štofko.
Za správny krok považuje Štofko oddelenie majetku spoločnosti od majetku klientov, čo bolo podľa jeho slov základným motívom prechodu dôchodkových poisťovní na akciové spoločnosti.
Ako ďalej dodal, práva a povinnosti poistencov sa nemenia a STABILITA ich zo zákona zachová i naďalej v nezmenenom rozsahu.
V nasledujúcich rokoch sa podľa predsedu predstavenstva spoločnosť zameria na stabilizáciu poistencov a s výrazným nárastom poistencov už z dôvodu nasýtenosti trhu neráta. Trendom dôchodkových spoločností by sa mali v nasledujúcom období stať mladí ľudia vo veku 20 až 30 rokov.
Základné imanie spoločnosti STABILITA je 50 miliónov Sk. Vo svojej správe má k 31. marcu tohto roka takmer 150 000 zamestnaneckých a poisteneckých zmlúv. Najväčší nárast poistencov, 8 000, zaznamenala v 1. štvrťroku 2007. V minulom roku skončila s priemernou mierou zhodnotenia 4,72 % brutto a ziskom viac ako 31 miliónov Sk.
Akcionármi spoločnosti ostávajú jej pôvodní zriaďovatelia: majoritný akcionár Železnice SR, U.S. Steel Košice, s. r. o., Železiarne Podbrezová, a. s., Slovenské investičné družstvo, ZSNP, a. s., Žiar nad Hronom, OFZ, a. s., a DMD Holding, a. s., Trenčín.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]