magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jediných maturantov z rómskeho jazyka nájdete v Košiciach.
@ Aktuálne -> Školstvo      Apr 13 2007 - 12:35 GMT
(TASR) - Stredná umelecká škola (SUŠ) v Košiciach na Exnárovej ulici je jedinou školou na Slovensku, kde maturanti povinne skladajú skúšky dospelosti aj z rómskeho jazyka. V tomto roku už má písomnú časť maturít za sebou 65 štvrtákov. Teraz sa pripravujú na ústnu časť skúšky.

V písomnej časti si z povinných tém väčšina volila úvahu na témy: Rómovia v Európskej únii, Moja kniha a Rómovia kedysi a dnes.
"S jazykovou úrovňou študentov som zatiaľ spokojný. Presné výsledky písomnej časti budú známe až 15 dní pred ústnou skúškou, ktorá bude koncom mája," uviedol pre TASR riaditeľ SUŠ Gejza Adam.
Štúdium rómskeho jazyka je na SUŠ povinné. O intenzívnu výučbu, na Slovensku zatiaľ ojedinelého maturitného predmetu sa trikrát do týždňa starajú traja vyučujúci. "Rómsky jazyk je na našej škole povinný. Majú ho Rómovia, ale i Nerómovia. Žiaci, ktorí sa chystajú študovať na našej škole, sú vopred upovedomení o tomto maturitnom predmete," dodal Adam.
Ústna časť tohtoročných maturít z rómskeho jazyka je na SUŠ v Košiciach rozvrhnutá do troch dní od 28. do 30. mája.
V tomto školskom roku navštevuje SUŠ 264 interných a 100 externých študentov.
SUŠ vznikla v roku 1991 pri košickom Konzervatóriu. V súčasnosti ponúka štúdium hudobno-dramatického umenia, hry na ľudové hudobné nástroje, dizajnu a tvarovania dreva a výučbu piatich cudzích jazykov vrátane rómskeho.
Doterajší absolventi školy pôsobia ako herci v Rómskom divadle ROMATHAN, prípadne ako učitelia na základných umeleckých školách, resp. ako pracovníci v masovo-komunikačných prostriedkoch či mimovládnych organizáciách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]