magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Eva Urbanová a Domonkos Héja budú hviezdami otváracieho koncertu KHJ.
@ Kultúra -> Podujatia      Apr 17 2007 - 13:49 GMT
(TASR) - Popredná česká a svetová sopranistka Eva Urbanová a maďarský dirigent Domonkos Héja budú hviezdami otváracieho koncertu 52. ročníka medzinárodného hudobného festivalu Košická hudobná jar (KHJ). Festival košickej Štátnej filharmónie (ŠF) sa začne 2. mája a potrvá celý mesiac.

ŠF uvedie počas festivalu 13 večerov, z toho tri symfonické koncerty budú mimo Košíc - v Sečovciach, Spišskej Novej Vsi a Veľkých Kapušanoch, informoval dnes na tlačovej konferencii jej riaditeľ Július Klein. Žánrové rozpätie je od baroka po súčasnú a džezovú hudbu. Podľa Kleina je ťažko odporučiť milovníkom symfonickej hudby niektorý z koncertov, avšak jedinečný umelecký zážitok môžu očakávať zo záverečného koncertu 31. mája, keď opäť keď prvýkrát zaznie v Košiciach oratórium Felixa Mendelssohna-Bartoldhyho Eliáš.
Ako uviedla dramaturgička ŠF Mária Kornucíková, jedným z lákadiel tohtoročnej KHJ, ktorú pripravujú pod mottom Hľadáte krásu?, bude 10. mája uvedenie diela Gustava Holsta Planéty ako multimediálneho projektu. Počas hudobnej produkcie budú totiž priamo v koncertnej sieni premietať zábery z vesmíru o jednotlivých planétach.
Zo zahraničných umelcov a telies sa predstaví ruská violončelistka Tatjana Vassiljeva, francúzsky dirigent Michal Swierczewski, jeho rakúsky kolega Roberto Paternostro či Symfonický orchester z maďarského Miškovca, z domácich interpretov napríklad Slovenský komorný orchester Bohdana Warchala, akordeonista Boris Lenko či organista Ján Michalko.
Už tradičné sú súčasťou KHJ aj výstavy a literárno-hudobné večery. Tento raz sa môžu diváci stretnúť 15. mája s novinárom a moderátorom Štefanom Hríbom a jeho hosťami a v deň otvorenia festivalu bude aj vernisáž akademickej maliarky Jarmily Veľkej Harmónia ticha.
Záštitu nad 52. KHJ prevzal minister kultúry SR Marek Maďarič a primátor Košíc František Knapík. Rozpočet podujatia je približne 3,5 milióna korún. Ceny vstupeniek a abonentiek určila ŠF tak, že sú prístupné širokej verejnosti, vrátane dôchodcov, ktorí majú zľavu, dodal Klein.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]