magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košické ŠD navštívilo vlani vyše 90 000 divákov, čo je nárast o 12 000.
@ Kultúra -> Divadlo      Apr 20 2007 - 08:52 GMT
(TASR) - Vyše 90 000 divákov prišlo vlani na činoherné, operné a baletné predstavenia košického Štátneho divadla (ŠD), čo bolo o približne 12 000 viac ako v predchádzajúcom roku. Ďalších vyše 32 000 ľudí bolo na hosťovaní doma i v zahraničí. Vyplýva to z výročnej správy za rok 2006, ktorú včera v rámci verejného odpočtu prezentoval riaditeľ ŠD Peter Himič.

Divadlo dosiahlo vlani tržby z predstavení vyše 10,3 milióna korún, čo bol približne dvojnásobok roku 2003. Aj keď skončilo s plusovým hospodárskym výsledkom, takmer štyri milióny korún a už niekoľko rokov hospodári bez straty, práve záujem divákov považuje Himič za najdôležitejší zo všetkých úspešných výsledkov, ktoré dosiahli. Podľa neho je zvýšený záujem o divadelné umenie v Košiciach výsledkom dobrých dramaturgických plánov jednotlivých súborov a personálnej stabilizácie ich vedenia. Ako príklad uviedol operný súbor. Prvým veľkým predstavením, ktoré vnieslo nový dych do opery, bola Rusalka. "V tomto trende šéf opery Peter Dvorský pokračuje a dokazuje, že o každé operné predstavenie je enormný záujem," uviedol Himič pre TASR. Stabilne veľký počet divákov má činohra a vysokokvalitnými predstaveniami si neustále zvyšuje kredit aj baletný súbor.
Celkove uviedlo košické ŠD vlani osem premiér a podobne ako v počte návštevníkov prekročilo aj v tejto oblasti kontrakt s Ministerstvom kultúry SR ako zriaďovateľom. Podľa Himiča vízia divadla stať sa významnou divadelnou inštitúciou v stredoeurópskom regióne s aktívnou nadnárodnou spoluprácou pri zachovaní slovenskej kultúrnej identity sa už stala realitou.
Ku koncu vlaňajšieho roka malo košické ŠD 322 zamestnancov, z toho 153 umelcov. Himič podľa vlastných slov víta pripravovaný personálny audit v zariadeniach MK SR kvôli úlohe vlády znižovať stavy o 20 percent. "Čo sa týka ŠD v Košiciach, som pevne presvedčený, že nie znižovanie počtov, ale potreba nových ľudí a ich stabilizácia je v našom prípade témou dňa," dodal.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]