magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Poslanci košického MZ odhlasovali zrušenie štryroch základných škôl.
@ Aktuálne -> Školstvo      Apr 27 2007 - 09:31 GMT
(TASR) - O vyradení štyroch základných škôl a ich súčastí zo školskej siete k 30. júnu rozhodli včera poslanci košického mestského zastupiteľstva (MZ). Zároveň odhlasovali ich zrušenie ako rozpočtových organizácií k dátumu, ku ktorému rozhodne Ministerstvo školstva SR o vyradení zo siete.

Ide už o tretiu etapu racionalizácie školstva v meste Košice, ktoré je zriaďovateľom 41 ZŠ, pričom redukovať ich počet si vyžiadali finančné problémy, klesajúca demografická krivka, zriaďovanie neštátnych ZŠ a neštátnych 8-ročných gymnázií, ktoré odčerpávajú školám žiakov i podhodnotený rozpočet MZ pre oblasť školstva.
V budúcom školskom roku budú teda po dnešnom rozhodnutí mestského parlamentu, kde má väčšinu koalícia SDKÚ-DS - KDH - SMK, navštevovať inú školu žiaci ZŠ Charkovská 1, Myslavská 401, Škultétyho 10 a Petzvalova 4. Za ich nástupnícke školy učili poslanci ZŠ na Krosnianskej 2, Janigovej 2, Považskej 12 a Trebišovskej 10. Rodičia si však môžu vybrať aj inú školu.
Podľa predkladateľa návrhu námestníka primátora Mareka Vargovčáka z 245 pedagógov umiestnia po dohodách s riaditeľmi ostatných škôl 200 učiteľov. Ďalší sú väčšinou v dôchodkovom veku. "Racionalizácia prinesie skvalitnenie základného školstva v Košiciach i lepšie ohodnocovanie pedagógov," uviedol Vargovčák.
Rokovanie MZ k tomuto bodu bolo v napätej a emotívne vyhrotenej atmosfére, pretože svoje školy prišli brániť do rokovacej siene s transparentmi rodičia, učitelia i deti. Najmä rodičia sa obávajú o bezpečnosť školákov, hlavne na prvom stupni, i psychických problémov pri adaptácii detí v novom prostredí. Racionalizáciu, tak ako ju pripravil Magistrát mesta Košice (MMK), označili za likvidáciu. Spolu s niektorými opozičnými poslancami spochybnili jej objektivitu a zákonnosť a dokonca petíciou žiadali odvolanie Vargovčáka z funkcie. V kritériách, ktoré MMK použil pri vyraďovaní škôl, sa ani jedna z dotknutých škôl nenašla. Výsledok hlasovania poslancov komentovali výkrikmi "fuj", "užite si svoje peniaze", či "choď si do tej školy sám".
Hlasovanie MZ spochybnila poslankyňa Mária Gamcová (SF). Podľa nej dal Vargovčák hlasovať o uznesení, ktoré pozmenil. V pôvodnom uznesení totiž "kandidovali" na vyradenie aj ZŠ na Krosnianskej 2 a Starozagorskej 8. V jednom prípade podľa Vargovčáka rešpektovali požiadavku koaličného partnera KDH, a v ďalšom musí isté okolnosti s financiami preveriť hlavný kontrolór mesta.
"Proces racionalizácie nie je jednoduchý, nečakal som, že to pôjde ľahko, pretože sa dotýka rodičov, žiakov, učiteľov a sú tam isté väzby. Po korektúrach je to však zvládnuteľné a bude to motívom pre ďalšie školy," uviedol pre TASR primátor František Knapík. Dodal, že racionalizácia siete škôl bude v Košiciach pokračovať.
O využití uvoľnených priestorov školských budov bude rozhodovať MZ, aby neboli pochybnosti o transparentnosti. Riaditeľ MMK dostal od poslancov úlohu zriadiť komisiu. Tá bude riešiť všetky problémy, ktoré vzniknú z racionalizačného opatrenia rodičom a školákom, pričom samospráva bude spolupracovať aj s dopravným podnikom a políciou.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]