magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ÍSŤ ZA SLNKOM - autorská výstava fotografií ANTONI PANEK z Krosna.
@ Kultúra -> Výstavy      May 23 2007 - 09:22 GMT
Krajské osvetové stredisko v Košiciach pozýva všetkých priaznivcov umeleckej fotografie na výstavu pod názvom Ísť za slnkom, ktorej vernisáž sa uskutoční 30. mája o 16.30 v Galérii KOS na Hviezdoslavovej ulici. Autorom fotografií s tematikou prírody je Antoni Panek z Krosna.

Pochádza zo Sliezska a od detstva mal blízky vzťah k prírode. Jeho sny, byť spätý s prírodou každodenne, sa však splnili až po rokoch, kedy stretol milovanú ženu Evu, s ktorou sa presťahoval do Krosna.
Očarený krásou okolitej prírody sa začal zaujímať o fotografovanie. Prezeral si albumy významných fotografov a čítal odbornú literatúru, z ktorej čerpal poznatky, ktoré boli dôležité pri fotografovaní.
Autor o svojej tvorbe hovorí : „Snažím sa fotografovať tak, aby ostatní cítili to isté, čo som v danej chvíli pri fotografovaní pociťoval ja, aby výsledok bol zaujímavý nielen pre oči, ale aj iné zmysly. Chcem zachytiť nielen miesto, ale aj jeho atmosféru a ducha, okamihy prírody, ktoré sa každú minútu menia. Najradšej fotografujem zavčas rána, alebo v neskoré popoludnie. Premeny slnka sú vtedy „dlhšie“, majú intenzívnejšiu červeň, farby sú teplejšie, paleta farieb viac lahodí oku. Príroda zaplavená ranným svetlom a tajomnou hmlou naznačuje cestu k slnku.“
Antoni Panek vystavoval svoje práce v Krosnienskom dome kultúry, v Pedagogickej krajskej knižnici aj vo Fotografickom štúdiu Agfa v Krosne. Taktiež sa zúčastnil výstavy Podkarpatské fotografické konfrontácie v Rzeszowe.
Regionálne riaditeľstvo Štátnych lesov v Krosne mu udelilo vyznamenanie za účasť na súťaži „Fotografie lesa“. V tej istej súťaži dostal špeciálne ocenenie od spoluorganizátorov TV Rzeszów a týždenníka Nové Podkarpatie.
Výstava poľského fotografa Antoni Paneka v Krajskom osvetovom stredisku v Košiciach je výsledkom aktívnej spolupráce pri organizovaní rôznych kultúrnych podujatí, výstav a plenérov s Krosnienskym domom kultúry v Krosne. Záujemcovia si ju budú môcť pozrieť do 22.júna.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]