magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Generačná chudoba v prosperujúcej spoločnosti.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 11 2007 - 14:14 GMT
V Slovenských médiách sa dnes už pomerne často vyskytujú informácie o nových pracovných príležitostiach doma i v zahraničí. Nemenej často počúvame o zvyšujúcich sa priemerných mzdách a klesajúcej nezamestnanosti. Popri tom nemožno nevnímať, že sú rodiny, ba celé oblasti, kde deti chodia spať hladné. V tomto ohľade má Slovensko veľa spoločného s mestom Billings v Montane, kde teraz žijem. (I keď teraz bývam tam, minimálne trikrát v roku strávim niekoľko mesiacov na Slovensku)

Billings má okolo 100 000 obyvateľov, leží v horách na severozápade USA a vyznačuje sa najnižšou nezamestnanosťou v porovnateľne veľkých mestách v USA. Menej ako 2%! S takou nízkou nezamestnanosťou sú mnohí podnikatelia nútení nepropagovať svoje výrobky ale platia za reklamu na voľné pracovné miesta vo svojej firme. Stavebné spoločnosti sú pod tlakom pretože kvôli nedostatku pracovníkov nemôžu načas splniť svoje záväzky. Keď majú málo pracovníkov, riskujú niekedy kvalitu produkcie lebo musia znižovať svoje nároky na kvalitu pracovnej sily.

Naša dcéra Abby chce byť po skončení školy zdravotnou sestrou. Jedna nemocnica v Billings je taká zúfalá z nedostatku zdravotného personálu, že jej ponúkli pomoc s nákladmi na univerzite, ak sa zaviaže po doštudovaní pracovať v ich nemocnici.

Moja manželka Nona šoféruje školský autobus. Jej zamestnávateľ potrebuje 80 vodičov autobusu. Keďže príslušné vodičské oprávnenie má len 70, nemôžu uspokojiť všetky požiadavky na prepravu študentov. V rastúcej ekonomike by sa dalo predpokladať, že tam nie je chudoba. No nie je to celkom pravda. V tom spočíva záhada generačnej chudoby.

V Billingse je asi 800 bezdomovcov. Nie všetci žijú na ulici. Väčšinou sú nevítanými hosťami u príbuzných, či priateľov. Alkoholová či drogová závislosť je u nich častým problémom.

Väzenie v Billings, ako inštitúcia zrkadliaca chudobu, má oficiálne kapacitu pre 250 väzňov. V súčasnosti ich je tam 400. Ak sú väzni otcami, matky ich detí sú zvyčajne vo finančnej kríze a žiadajú pomoc od štátu. Pracujú tieto ženy? Áno. Ale zvyčajne zarábajú málo a ich výdavky sú vyššie ako ich príjem.

Ekonomický rast v Billings sa veľmi neprejavuje v blízkej indiánskej rezervácii. Iba 25 kilometrov od Billings je nezamestnanosť v jednej zo siedmych rezervácií Crow Indian v Montane až 50%. No a polovica z tých, čo sú zamestnaní, vykonáva iba neproduktívne vládou vymyslené činnosti.
Podobne ako Slovensko, Billings ako celok prosperuje… a chudobu vidno všade.

(Poznámka: Chudoba je relatívna. Ak má štvorčlenná rodina v Montane mesačne 1500 dolárov (37000 Sk), je oficiálne vnímaná ako chudobná. Životné náklady sú tu však podobné ako na Slovensku.)

Niekoľko objavov v súvislosti s chudobou:
- Aj uprostred bohatstva idú mnohí ľudia spať hladní, žijúc v neistote zo dňa na deň..
- Je temer nemožné, aby jediná zarábajúca osoba s minimálnou mzdou uživila celú rodinu.
- Chudoba sa môže stať životným štýlom a kultúrnym základom. Jedna generácia môže preniesť tento spôsob života na druhú. Generačná chudoba existuje aj v prosperujúcej spoločnosti.

Osobnostný potenciál ako zdroj pomáhajúci z chudoby

Ako sme napísali v predchádzajúcej (aprílovej) správe, dnes prinášame tabuľku s desiatimi „Personal Resources“.

Aj keď tento výraz možno preložiť ako „personálne“, či „osobné zdroje“, významovo je asi presnejšie použiť spojenie osobnostný potenciál.

Ruby Payne vo svojej knihe Crossing the Tracks for Love (Prekračovanie hraníc pre lásku) opisuje rôzne úrovne rozvinutia jednotlivých zložiek tohto potenciálu, ako zdroja sily pre prácu na sebe. Stav tohoto zdroja môže poskytovať silu dvíhajúcu človeka z chudoby, alebo spôsobiť jeho pád do nekončiacich problémov. Ak je jedna zložka silná (povedzme, že človek má peniaze) ale druhá je slabá (napr. emocionálna úroveň), potom peniaze namiesto toho, aby pomohli dostať sa z chudoby, použijú sa na podporu sebadeštrukčných návykov. Preto je pre tých, ktorí pracujú s chudobnými, veľmi potrebné vedieť, ako aplikovať nižšie uvedenú tabuľku vo svojej práci a komunikácii.

Poznanie jednotlivých zložiek osobnostného potenciálu a možností ich rozvoja ako i ich vzájomnej súčinnosti, či disharmónie (ako i schopnosť zhodnotiť ich), môže pomáhať pri práci s klientom v rôznych oblastiach (nielen) sociálnej práce. (viď strana 3)

Poznámky na záver:
- Peniaze, materiálna pomoc, lepšie bývanie, antidiskriminačné zákony, atď., zlyhávajú ak sa nerieši jadro problému.
- Nová paradigma sociálnej reformy znamenala dôležitý krok v pomoci chudobným (aj k zlepšeniu ekonomiky). Predtým si ľudia ‘zarobili’ svoje peniaze tým, že raz za mesiac navštívili príslušný úrad a ukázali sa na pošte. A dostali tým viac, čím mali viac detí. Aj keď aktivačný program vyžaduje produktívne aktivity (aspoň to bolo jeho zámerom), zostávajú tí, ktorí takto zarábajú, naďalej chudobní. Práca sama negarantuje lepší život. Tiež neznamená zmenu správania v spoločnosti chudobných.
- Facilitátor – sprostredkovateľ nemôže riešiť problémy za klienta - posilňovať jeho osobnostný potenciál za neho. Môže byť „iba“ významným asistentom, sprievodcom a poradcom pri rozvoji jednotlivých zložiek osobnostného potenciálu klienta a ich harmonizácii. Úspešná facilitácia predpokladá vybudovanie dôverného vzťahu, zručnosť v komunikácii. Byrokratický štýl, citovanie zákonov klientovi, nebudí dôveru a neprispieva k rozvoju vzájomného vzťahu.
- Poskytovaný obsah asistencie ľuďom v kríze musí byť v súlade s ich skutočnými potrebami. Ak si klient myslí, že to, čo momentálne potrebuje sú peniaze, je dobré, ak pochopí, prečo sú správne rozhodnutia pre ďalší rozvoj perspektívnejšie. Dobrý facilitátor neoznamuje klientovi aké robí chyby, ale v rámci rozhovoru formuluje otázky týkajúce sa jeho súčasných i minulých problémov tak, že klient sám vo svojich odpovediach objavuje, ako sa svojimi nesprávnymi rozhodnutiami dostával postupne do problémov. To slovíčko "aha", keď na to príde, je zrejme základom označenia tohoto deja - aha! proces. Tieto kroky k riešeniu sú oveľa zložitejšie, ako určovať na aké príspevky má človek nárok a dávať mu peniaze za to že má problém.
- Generačná chudoba má univerzálne vlastnosti prechádzajúce z jednej spoločnosti na druhú. Kultúrne majú Rómovia žijúci v generačnej chudobe na Slovensku oveľa viac spoločného s Americkými Indiánmi, než so svojimi slovenskými susedmi strednej triedy.

S pozdravom
Bill Baker a Pavel Hanšut

P.S.: Združenie za sociálnu reformu ponúka iný pohľad na možné riešenia v sociálnej sfére, než tie "obvyklé" Ak tieto myšlienky a informácie pomôžu VÁM pri vašej zodpovednej práci je to i našim úspechom.

P.S.2: Ako ste si možno všimli, v hlavičke už máme uvedenú novú - vlastnú webovú stránku. V čase doručenia tejto správy by už mala byť funkčná. I naďalej však chceme naše správy uverejňovať aj na www.cassovia.sk/organizacie/zzsr a iných stránkach.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]