magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Mladí vedci si prevezmú ocenenia na koncerte košickej Štátnej filharmónie.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jun 13 2007 - 09:04 GMT
TASR) - Do súťaže mladých vedcov sa v tomto roku prihlásilo 28 súťažiacich z rôznych vedeckých oblastí. Osem víťazov a štyria ocenení si ceny prevezmú na slávnostnom koncerte Štátnej filharmónie v Košiciach vo štvrtok 14. júna.

Oceňovanie víťazov súťaže Slovenskej akadémie vied (SAV) je už piaty rok súčasťou koncertu mladých umelcov. "Naším cieľom je dostať do koncertnej sály mladých vedcov a ponúknuť im kvalitnú hudbu. V tomto roku sme pripravili vystúpenie sopranistky Stanislavy Dubanovej, poslucháčky piateho ročníka Vysokej školy múzických umení v Bratislave a laureáta viacerých medzinárodných speváckych súťaží Jozefa Benciho pod vedením maďarského dirigenta Gábora Hollerunga," informoval o štvrtkovom koncerte riaditeľ Štátnej filharmónie Košice Július Klein.
Dvadsaťosem mladých vedcov do 35 rokov súťažilo v troch kategóriách - matematicko-fyzikálnych a technických vied, biologických a chemických vied a spoločenských vied. "Viaceré z prezentovaných výsledkov sú svetovo unikátne. Napríklad zistenie nového živočíšneho druhu na našom území, nového živočícha, ktorý prenáša určité ochorenia, alebo prvýkrát zistený patogén alebo prenášač na našom území," povedal pre TASR Branislav Peťko zo SAV.
"Podmienky pre vedu sa v poslednom období zlepšili, ale stále to ešte nie je to, čo by sme potrebovali. Pracujeme na zastaraných prístrojoch. Našim mladým vedcom by som doprial finančnú dotáciu na vylepšenie techniky, prípadne pobyt na niektorých zahraničných univerzitách," dodal Peťko.
Tohtoročná súťaž mladých vedeckých pracovníkov SAV sa koná pri príležitosti 65. výročia Slovenskej akadémie vied a umení, ktorá je predchodkyňou dnešnej SAV. Prvýkrát ju predsedníctvo SAV vyhlásilo v roku 2003. Je doplnkovou formou hlavnej Ceny SAV za mimoriadne výsledky vedeckej práce, rozvoj a popularizáciu vedy.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]