magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Višegrádske Dni 2002 - prehliadka dobrého divadla, skvelej muziky a výtvarného umenia
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 25 2002 - 14:38 GMT
Večerné predstavenie jedného z popredných pražských divadiel - Študio Ypsilon - zaháji druhý ročník kultúrneho podujatia s názvom Višegrádske Dni 2002. Predmetom snaženia tejto višegrádskej štvorky, do ktorej patrí Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko, je predstaviť tvorbu jedinečných interprétov, ktorých bohužiaľ, mladá generácia nepozná /hlavne našich českých susedov/ a tiež obnoviť multi-kultúrnu tradíciu, ktorá v Košiciach kedysi nemala obdobu.
Od 25. 9. 2002 do 2.12. 2002 košických divákov čaká pestrá a kvalitná prehliadka podujatí, ktoré boli vyberané citlivou a skúsenou rukou Gabriela Horala, kedysi šéfa Klubu M, dnes štatutárneho zástupcu občianskeho združenia FORSA.

Prehľad kultúrnych akcií, do ktorých spadá dramatické umenie /činohra, muzikál, alternatívna scéna/, muzika a výtvarné umenie, je zatial predbežný, presnejšie aktuálne informácie nájdete na našich stránkach. Už teraz je však jasné, že Košice sa na takmer dva mesiace stanú stánkom medzinárodnej kultúry a ponuka bude mimoriadne kvalitná:

Paradoxná prechádzka Čarovnou flautou s logickým zastavením u Dona Giovanniho, až po záverečné zrýchlené opakovanie kvôli jednoduhšiemu zapamätaniu si - to všetko s hudbou Wolfganga Amadea Mozarta" - aj takto by sa dalo chrakterzovať úspešné predstavenie s názvom Mozart v Prahe, ktoré, ako som už spomenula, uvidíte dnes v Jumbo centre v podaní Štúdia Ypsilon o 19. hodine (všetky predstavenia začínajú o 19. hodine). V hlavných úlohách tejto kritikou veľmi vysoko hodnotenej komédie, naštudovanej pod režisérskou taktovkou zakladateľa Ypsilonky - režiséra, herca, spisovateľa a výtvarníka Jana Schmidta, o ktorej hudobné naštudovanie sa postaral Miroslav Korínek, sa predstavia také osobnosti českej divadelnej scény ako Ján Jirán (Amadeus), Jaroslava Kretschmerová, Marek Eben, Martin Dejdar, Jirí Lábus, Lenka Termerová, Jana Synková, či Pavel Nový.

Milovníkov dobrej hudby určite poteší dátum 4. 10. 2002. V divadle Thália vystúpia legendy Józef Skrzek /SBB/ & Jakub RYBA BAND /PL, CZ/. Jakub RYBA je v zahranicí považovaný za ceského Jaca Pastoriusa. Na svetovej výstave Expo 2000 v nemeckom Hannoveri sa predstavil na rovnakom pódiu, ako superstar Carlos Santana. Jeho posledné cédecko s mierne bizarným názvom "Yes, yes, No, No" sa tri mesiace držalo na špici rebrícka prestížneho amerického casopisu Jazz review, kritikou najlepšie hodnotených albumov, pricom za sebou nechal aj pociny takých velikánov ako Pat Metheny, Charlie Mingus, KeithJarrett, Branford Marsalis, Bill Evans, ci Joe Zawinul...
Koncert bude priamo prenášaný internetom Českým centrom Bratislava. Okrem toho, tento koncert je záverečnou bodkou ich európskeho turné. Muziku, ktorá sa pohybuje na úrovni jazzu, rocku, blues... si nenechajte ujsť.

13. 10. 2002 v Dome umenia zaznie koncert Jarka Nohavicu. K tomuto pojmu netreba nič dodávať.

24. 10. 2002 sa v Malom divadelnom štúdiu ŠD predstaví Divadlo Ungelt Praha s predstavením Líp se loučí v neděli. Ide o komorný muzikál A.L.Webbera & D. Blacka. Na klavíri hrá Petr Malásek, účinkuje Marta Kubišová, ktorá za to bola ocenená Cenou Thálie 2001 za spevácky a hudobný výkon. Keďže práva z Londýna na toto predstavenie sú iba polročné, možnosť ho uvidieť už zrejme nebudete mať.

26.10.2002 v Jumbo centre vystúpi Honza Nedvěd a Pøíbuzní. K ich tradičným koncertom niet čo dodať.

30.10.2002 v Dome umenia sa vám predstaví český svetový husľový virtuóz pôsobiaci v Nemecku Ivan Ženatý. Na klavíri ho bude sprevádzať manželka, Slovenka Katarína Ženatá.

4. -5. 11. 2002 uvedie Štátne divadlo Košice Novú scénu Bratislava s muzikálom Niekto to rád horúce. V réžii Milana Lasicu sa o zábavu postarajú Štefan Skrúcaný, Miroslav Noga, Zdenka Studenková a ďalší.

8. 11. - 30. 11. 2002
vo Východoslovenskej galérii môžete zhliadnuť výstavu fotografií Mareka Janickieho z Poľska.

Od 8. 11. do 10. 11. 2002
si v Divadle Thália vypočujete každý večer koncert štyroch kapiel pod názvom Jazz For Sale. Ide o medzinárodný jazzový festival českých, maďarských, slovenských a amerických muzikantov.
Takisto Divadlo Thália od 11. do 23. 11. 2002 poriada festival, ktorý obsahuje dvanásť titulov v hebrejštine, rumunštine... Predstavia sa Teatr Wandy Siemaszkovej z Rzesowa, Gárdonyi Gejza Színház z Egeru, Miskolci Nemezeti Színház z Miskolca a Jókaiho divadlo z Komárna.

25. 11. divadlo Thália uvedie jednu z mála renomovaných etno-muzík, ktorou sa presadzujú aj v zahraničí - GHYMES.

2. 12. 2002
sa v Štátnom divadle Košice predstaví Národní divadlo Praha divadelnou hrou Johna Osborna Komik. V réžii Ivana Rajmonta účinkujú M. Donutil, I. Janžurová, J. Vinkláø, M. Preiss, T. Vilhemová a ďalší. Ide o momentálne najpredávanejšie predstavenie v Prahe. Hoci účinkujúcich je štyridsať, predsa je to svojim zámerom komorné dielko.

Vstupenky na predstavenia sú v predaji v priestoroch MIC na prízemí v obchodnom dome Dargov, v MIC na Hlavnej ulici, ako aj priamo v pokladni Jumbo centra.

Ludmila Paňáková   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]