magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Detská univerzita v Košiciach privíta prvých študentov už v pondelok.
@ Aktuálne -> Školstvo      Jul 12 2007 - 15:00 GMT
(TASR) - Na Slovensku jediný celouniverzitný detský letný program Sme TU pre deti, zameraný na popularizáciu štúdia technických odborov, otvorí svoje brány už v pondelok. Pre veľký záujem je 120 študentov košickej Detskej univerzity (DU) rozdelených do dvoch po sebe nasledujúcich turnusov.

"Cieľom DU je popularizácia štúdia technických a sčasti aj prírodovedných odborov. Na trhu práce sa ukazuje, že je nedostatok práve takto orientovaných absolventov. Usilujeme sa, aby sme sprostredkovali deťom to, čo je sprostredkovateľné formou seminárov v reálnom prostredí, v laboratóriách, na trenažéroch. Ukazujeme im robotický futbal, predvádzame, čo dokáže urobiť robot. To sú témy, ktoré pochopí každé dieťa," uviedol pre TASR rektor Technickej a zároveň Detskej univerzity Juraj Sinaj.
Počas piatich pracovných dní deťom odborníci z deviatich fakúlt a rektorátu priblížia hravou formou informácie o štúdiu na vysokej škole a vedecké poznatky.
"Keďže máme dva turnusy, pripravili sme prednášky šité na konkrétnu vekovú kategóriu. Prvý turnus je pre tretí až piaty ročník a druhý pre šiestakov až ôsmakov. Pre všetky deti sme pripravili skriptá a indexy. Po každej prednáške sa deťom do indexov zapisujú zápočty a v skriptách majú pripravené podklady na prednášky," v stručnosti popísala priebeh Detskej univerzity autorka myšlienky Beáta Jurečková z Technickej univerzity.
Prví študenti budú na DU prijatí v pondelok počas slávnostnej imatrikulácie a v piatok si z rúk rektora Technickej univerzity preberú prvé vysokoškolské diplomy. Záujem o DU z roka na rok rastie. Tohtoročných 120 miest záujemcovia zaplnili v priebehu troch dní.
V minuloročnom, nultom ročníku mal u chlapcov najväčší úspech letecký trenažér a dievčatá si prišli na svoje na Fakulte umení pri navrhovaní dizajnu školskej aktovky.
Projekt na tri roky podporila okrem hlavného sponzora, Východoslovenskej energetiky, a. s., aj Agentúra na podporu výskumu a vývoja viac ako miliónom korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]