magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

SPP rokuje s islandským Enexom o rozvoji projektu využitia geotermálnej energie.
@ Aktuálne -> Rôzne      Jul 18 2007 - 15:04 GMT
(TASR) - Slovenský plynárenský priemysel (SPP), a. s., Bratislava, ako majoritný akcionár spoločnosti Geoterm, a. s., Košice, rokuje s islandskou spoločnosťou ENEX o podmienkach realizácie projektu využitia geotermálnej energie Košickej kotliny pre vykurovanie mesta Košice.

Ako uviedol dnes pre TASR riaditeľ sekcie stratégie, korporátneho rozvoja a obstarávania SPP Martin Bartošovič, spoločnosť ENEX preukázala relevantné skúsenosti s realizáciou geotermálnych projektov, skúsenosti s prevádzkou geotermálnych zariadení a možnosťami ich využitia v centrálnom zásobovaní teplom, ako aj technické skúsenosti a know-how, ktoré môžu byť využité v nasledujúcich etapách realizácie projektu.
"Projekt Geoterm sa tak posúva do fázy, kedy sa výrazné zníženie emisií znečisťujúcich látok, ako aj využívanie čistej obnoviteľnej energie v meste Košice postupne stáva realitou. Podľa plánov by dodávka tepla z tohto zdroja mohla byť realizovaná od roku 2009, respektíve 2010," povedal Bartošovič. ENEX má podľa neho v súčasnosti prístup ku všetkej dostupnej dokumentácii a podieľa sa na príprave technických riešení projektu. Bližšie informácie, týkajúce sa strategického partnerstva, zverejnia investori po uzavretí zmluvy.
SPP je tradičná energetická spoločnosť, ktorá priamo nadväzuje na viac ako 150-ročnú históriu plynárenstva na Slovensku. Po právnom rozčlenení spoločnosti, ktoré sa uskutočnilo 1. júla 2006, sa venuje obchodu so zemným plynom a obslužným činnostiam. Činnosť prepravy zemného plynu cez územie Slovenska vykonáva jej 100-% dcérska spoločnosť SPP – preprava, a. s., a distribúciu zemného plynu na území Slovenska 100-% dcérska spoločnosť SPP – distribúcia, a. s. Akcionármi SPP, a. s., sú Fond národného majetku a konzorcium spoločností E.ON Ruhrgas a Gaz de France.
Geoterm je akciová spoločnosť s majoritným podielom SPP, ktorý je vlastníkom geotermálnych vrtov v lokalite Ďurkov, Svinica a Bidovce pri Košiciach. Výdatnosť tohto zdroja obnoviteľnej energie patrí medzi najväčšie v regióne strednej Európy. Ako informoval Bartošovič, na základe zmluvy o budúcej zmluve by mala byť odberateľom tepelnej energie z tejto lokality spoločnosť Tepláreň Košice (TEKO), ktorá je dodávateľom tepla pre mesto. Spoločnosť Geoterm Košice je schopná dodať 2 100 TJ tepelnej energie, čo predstavuje približne 50 % predaja spoločnosti TEKO. Doteraz bolo na tomto projekte preinvestovaných 372 miliónov Sk, z čoho 2 milióny EUR tvorili prostriedky z fondu Phare.
ENEX, spresnil Bartošovič, je konglomerát islandského energetického sektora, ktorý vlastní skupina islandských spoločností a organizácií. Jeho členovia majú za sebou desaťročia skúseností v oblasti rozvoja a využívania geotermálnej a vodnej energie v Európe, Amerike a Ázii. V súčasnosti má na Slovensku viaceré aktivity v oblasti využívania geotermálnej energie a spolupracuje so samosprávami vo Vranove nad Topľou, Trebišove, Sobranciach, Galanta a ďalších mestách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]