magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Nehygienicky zavedený piercing takmer pripravil o život mladú ženu.
@ Aktuálne -> Medicína      Jul 23 2007 - 12:37 GMT
(TASR)- Nehygienicky zavedený piercing takmer pripravil o život osemnásťročnú dievčinu z okresu Revúca. O život mladej pacientky s hepatitídou typu B bojovali niekoľko dní pracovníci košickej Kliniky pre infekčné choroby Louisa Pasteura.

"Priviezli ju v kritickom stave, veľmi žltú, zvracala a pre zmeny v laboratórnych parametroch i poruchy vedomia sme sa obávali o jej život," konštatoval prednosta kliniky Ivan Schréter. Podľa neho hladiny bilirubínu v krvi pacientky spočiatku stále stúpali a žlté sfarbenie kože bolo čoraz intenzívnejšie.
"Stav vedomia dievčaťa sa niekoľko dní nezlepšoval. Pacientka bola mimoriadne spavá. Aj ďalšie ukazovatele potvrdzovali ťažké poškodenie pečene, preto sme sa dokonca obávali, že bude potrebná jej transplantácia. Pozorovali sme zjavné znaky zlyhávania pečene, ktoré môže vyústiť v najhoršom prípade do smrti," vysvetľoval Schréter.
Hepatitída typu B sa prenáša krvou a človek sa týmto vírusovým ochorením môže nakaziť okrem iného vnútrožilovým podaním drogy, tetovaním alebo pri zavádzaní piercingu. V tomto prípade pripadá do úvahy ako možná príčina práve nedávno urobený piercing alebo tetovanie, ktoré si dala urobiť dievčina pred necelým rokom.
Prvé dni strávené v nemocnici si mladá pacientka takmer vôbec nepamätá. "Uvedomujem si, že som takpovediac ušla hrobárovi z lopaty. Ďakujem celému personálu, ktorý sa o mňa staral. Viem, že lekári a sestry sa o mňa veľmi báli," povedala 18-ročná pacientka, ktorá si už piercing z nosa i uší odstránila a ľutuje, že si ho vôbec dala urobiť.
Podľa Schrétera bude musieť spočiatku obmedzovať športovú aktivitu a stravovacie návyky. Časom sa vráti do normálneho života, aj keď jej pečeň bude pravdepodobne do istej miery postihnutá.
"Chcel by som varovať pred takýmto skrášľovaním, najmä ak sa robí niekde pri mori alebo na ulici. Pri výbere kozmetických salónov, v ktorých tetovanie alebo piearcing robia, treba dbať na veľkú opatrnosť. Netreba podceňovať riziko použitia nesterilných ihiel," zdôrazňuje Schréter, ktorý tiež odporúča očkovanie proti hepatitíde.
S hepatitídou typu B sa pracovníci košickej kliniky stretávajú najmä u dospelých. Do roka liečia niekoľko závažných stavov, ktorým mohlo predísť očkovanie. V súčasnosti sa od roku 1998 povinne očkujú všetci novorodenci a od roku 2004 aj adolescenti v jedenástom roku života.
Bilirubín je žlté farbivo, ktoré sa tvorí pri rozpade červeného krvného farbiva hemoglobínu. Keď je pečeň poškodená, nevylučuje sa primerane z tela a jeho množstvo v krvi stúpa, čoho prejavom je charakteristické žlté sfarbenie pokožky a očných bielok.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]