magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Letné Shakespearovské slávnosti sa presťahovali do Košíc.
@ Kultúra -> Divadlo      Jul 23 2007 - 16:32 GMT
(TASR) - Košice sa od dnešného večera do stredy stanú po prvý raz dejiskom Letných shakespearovských slávností, ktoré sa po scéne na Bratislavskom hrade presťahovali nad priestory podzemného archeologického múzea pri Dolnej bráne. Originálny výhľad na gotický Dóm svätej Alžbety dotvorí chýbajúce kulisy k známej Shakespearovej komédii Sen noci svätojánskej.

V roku 2003 organizátori prvýkrát vyviezli predstavenie mimo Bratislavu na Spišský hrad. "Malo to veľmi dobrý ohlas, preto sme začali uvažovať o posunutí slávností z Bratislavy aj trochu ďalej. Pri hľadaní vhodných priestorov sme sa stretli s podporou primátora Košíc Františka Knapíka. Priznám sa, že trojdňové podujatie na východe je zorganizované tak trochu narýchlo, ale verím, že sa predstavenie bude všetkým páčiť. Ide o akýsi nultý ročník mimo Bratislavy," povedala Janka Zednikovičová, organizátorka podujatia. Dodala, že Hlavná ulica je veľmi inšpiratívna, najmä pozadím Dómu sv. Alžbety. "Museli sme prispôsobiť scénu, ktorá je urobená komplet na kľúč pre Košice. Oproti bratislavskej je o niečo menšia a menej členitejšia, ale základ je rovnaký."
Od roku 2005 vznikajú nové špeciálne predstavenia len pre tieto slávnosti. Ich zvláštnosťou je, že sa v jednotlivých tituloch na javisku stretávajú slovenskí a českí herci.
Predstavenie Sen noci svätojánskej v réžii Ľuba Pauloviča malo premiéru 1. júla. Diváci sa môžu tešiť na herecké výkony Sabiny Laurinovej, Oldřicha Víznera, Táne Pauhofovej, Karola Čálika, Marty Sládečkovej, Stana Krála a ďalších.
Ako informovala Zednikovičová, dnešné predstavenie je vypredané. Šanca uvidieť Sen noci svätojánskej v netradičnom česko-slovenskom prevedení ešte ostáva na utorkovom či stredajšom záverečnom vystúpení, vždy večer o pol deviatej pri Dolnej bráne na Hlavnej ulici.
Projekt letných Shakespearovských slávností vznikol v Prahe pred 13. rokmi na podnet Václava Havla, ktorý chcel oživiť nádvorie pražského hradu. Do Bratislavy prvýkrát zavítal vďaka Mariánovi Zednikovičovi v roku 2001.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]