magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Scénograf Štefan Hudák vystavuje v košickej Východoslovenskej galérii.
@ Kultúra -> Výstavy      Aug 15 2007 - 09:40 GMT
(TASR) - Prierezovú výstavu z diel významného slovenského scénografa Štefana Hudáka (1942) pripravila košická Východoslovenská galéria. Pozrieť si ju možno oddnes do 15. septembra.

Prezentovaný súbor mapuje umelcovu tvorbu od roku 1992, kedy začal pôsobiť v slobodnom povolaní, až po súčasnosť, informoval kurátor výstavy Peter Markovič.
Na neveľkej výstavnej ploche autor sústredil svoju scénickú tvorbu pre popredné divadelné a operné scény na Slovensku, ako aj bohatú scénickú tvorbu pre televízne štúdio Košice niekdajšej Československej televízie (ČSTV). Veľká časť z nej je popri originálnych scénických maketách prezentovaná v plošných dielach – kresbách, plagátoch, prípravných štúdiách a fotografiách.
Hudák začal profesionálne pôsobiť v roku 1968 v košickom štúdiu ČSTV. Vyštudoval scénografiu na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení v Bratislave u profesora Ladislava Vychodila (1962 – 1966). Podľa Markoviča jeho tvorba nesie v sebe nezameniteľný, osobitý rukopis, založený na citlivom vnímaní divadelného priestoru, ktorému dominuje vecnosť, triezvy minimalizmus a vyváženosť všetkých zložiek divadelného diela.
"Hudák pracoval a pracuje s pokorou pred autorom a dielom, ktorému dokáže vpečatiť metaforickú hyperbolu a vlastnú výtvarnú interpretáciu," dodal kurátor.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]