magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vyšli prvé Pravidlá rómskeho pravopisu.
@ Aktuálne -> Školstvo      Aug 16 2007 - 09:21 GMT
(TASR) - Prvé Pravidlá rómskeho pravopisu s pravopisným a gramatickým slovníkom a ďalšie učebné pomôcky začnú využívať v novom školskom roku 2007 - 2008 stredné školy na Slovensku, ktoré majú v učebných osnovách študijné zameranie Rómistika.

Učebnice vydal bratislavský Štátny pedagogický ústav a financoval ich Európsky sociálny fond, uviedla včera pre TASR riaditeľka osemročného Súkromného gymnázia na Galaktickej ulici v Košiciach a jedna z 12-členného autorského kolektívu Anna Koptová.
Vydanie Pravidiel rómskeho pravopisu, Učebnice rómskeho jazyka a ďalších publikácií znamená pre učiteľov stredných škôl zameraných na výučbu predmetu Rómistika veľký kvalitatívny posun, uviedla Koptová. Zdôraznila, že po prvý raz v histórii slovenského školstva dostanú do rúk rómski, ale aj nerómski žiaci učebnice a pomôcky, z ktorých sa môžu učiť materinský jazyk a kultúru a históriu Rómov.
Koptová spresnila, že okrem pravidiel pravopisu a učebnice rómčiny vyšli aj antológie rómskej hudby, spisovateľov a tradícií a remesiel, rómsky Konverzačný lexikón, Metodická príručka k učebnici rómčiny a Dejiny Rómov v dátach.
Pravidlá rómskeho pravopisu zostavili slovenskí rómski učitelia pod vedením poprednej českej rómistky Mileny Hübschmannovej. Používať ich budú okrem žiakov košického Súkromného gymnázia aj na Strednej umeleckej škole na Exnárovej ulici v Košiciach, košickej Strednej sociálno-právnej akadémii pre rómske komunity a ďalšie stredné školy na Slovensku.
Učebnice sú realizačným výstupom niekoľkoročného projektu pod názvom Zvýšenie kvalifikačného potenciálu rómskej komunity prostredníctvom zavedenia nového študijného zamerania Rómistika do systému stredných škôl. Podľa Koptovej tieto výstupy projektu majú potvrdiť opodstatnenosť rómskeho jazyka vo vzdelávaní na základných a stredných školách a dokazujú, že rómsky jazyk je štandardizovaný a má už svoju kodifikovanú podobu.
Za základ pri tvorbe učebníc vzali autori takzvaný severocentrálny dialekt, ktorým rozpráva 80 percent Rómov na Slovensku a v Čechách. K niektorým publikáciám vyšli aj zvukové nosiče - CD a DVD.
Osemročné Súkromné gymnázium na Galaktickej 9 v Košiciach s rómskymi žiakmi, ktorého zriaďovateľom je nadácia Dobrá rómska víla Kesaj, vstupuje do piateho roku existencie a vlani už malo prvých maturantov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]