magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Vedenia košickej Technickej univerzity sa ujal nový rektor Anton Čižmár.
@ Aktuálne -> Školstvo      Aug 17 2007 - 09:01 GMT
(TASR) - Vedenia košickej Technickej univerzity (TU) sa včera ujal jej nový rektor Anton Čižmár. Vo funkcii vystriedal Juraja Sinaya, ktorý stál na čele školy sedem rokov.

"Budem preferovať oblasť, ktorej sa hovorí oblasť silných vedecko-výskumných tímov schopných spolupracovať alebo konkurovať nielen na národnej, ale aj na medzinárodnej úrovni," uviedol Čižmár pre TASR. Podľa neho to znamená, že tieto tímy musia mať za sebou silné laboratóriá, musia sa prezentovať dobrými výsledkami a univerzita ich bude podporovať. "Tí, ktorí sú dobrí, budú preferovaní ešte viac, lebo šedý priemer mi nevonia," pokračoval nový rektor, odborník na elektrotechniku a informatiku.
Za najbližšie pracovné úlohy vo vzťahu k študentom považuje Čižmár spolu s vedúcimi pracovníkmi vytypovanie spoplatnených študijných odborov pre externých poslucháčov pri zohľadnení pridelených finančných limitov. TU pripravuje aj novú organizačnú štruktúru. Svojich funkcií sa už ujali noví prorektori - Juraj Sinay, Emil Spišák, Stanislav Kmeť a Pavel Raschman.
TU oslávila v máji 55. výročie svojho vzniku. Na jej deviatich fakultách študuje vo všetkých formách vyše 16 120 poslucháčov. Z miliardového ročného rozpočtu približne 28 percent získava z takzvaných tretích zdrojov - grantových projektov, hospodárskej činnosti či prenájmov. Podľa posledného medzinárodného rankingového hodnotenia skončila univerzita na 704. mieste medzi 3000 svetovými a ako druhá medzi slovenskými vysokými školami. Ako prvá získala v roku 2005 certifikát kvality a v rámci Asociácie európskych univerzít sa tiež ako prvá podrobila vlani evaluačnému procesu. K jej najnovším aktivitám patrí zapojenie sa do projektu východoslovenského Údolia informačných technológií - IT Valley. Z rozvojových aktivít je to výstavba Knižnično-informačného centra v hodnote 190 miliónov korún, ktoré začali stavať v roku 2005 s termínom ukončenia v roku 2009.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]