magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Zahraniční študenti hľadajú inšpiráciu v kove na SOU hutníckom v Košiciach-Šaci.
@ Aktuálne -> Školstvo      Aug 23 2007 - 13:45 GMT
(TASR) - Stredné odborné učilište hutnícke v Šaci prichýlilo od pondelka 23 pedagógov a študentov dizajnu z Veľkej Británie, Maďarska, Českej republiky a Slovenska, ktorí sa stretli na 6. ročníku medzinárodného workshopu Metal Inspirations 2007.

Tohtoročné témy súvisia s aktuálnym dianím v Košiciach i neďalekých oceliarňach. "Téma Dávame svet do pohybu súvisí s otvorením linky 3 spoločnosti U.S.Steel na výrobu plechov. Slávnostné otvorenie linky bude v septembri. Diela, ktoré vzniknú na túto tému, budú odprezentované aj na októbrovom strojárskom veľtrhu v Brne," povedal Jaroslav Jarema z katedry dizajnu Fakulty umení (FU) Technickej univerzity v Košiciach.
Druhá téma je zameraná na snahu Košíc o získanie titulu Európske hlavné mesto kultúry. "Nazvali sme ju Vitajte v Košiciach. Podľa nášho zámeru by mali vzniknúť makety budúcich pútačov, ktoré by mali Košice prezentovať ako multikulturálne a mierumilovné mesto s bohatou históriou, kultúrnym zázemím, prírodnými krásami a turistickými atrakciami," dodal Jarema.
Z dizajnérskych návrhov pútačov by malo mesto vybrať desať makiet, ktoré by sa zrealizovali ako nadrozmerné pútače. Vytvorené diela by boli umiestnené na hlavných prístupových komunikáciách do Košíc.
"Sú tu veľmi dobre vybavené dielne. Myslím, že na Slovensku jedny z najlepších, čo sa týka strojného vybavenia. Vždy je tu dobrý kolektív a pracovná atmosféra. Vyrábam interiérové veci: stoličky, svietniky, držiaky na CD-čka a podobne," prezradil Rafael Rybár, študent 5. ročníka FU Technickej univerzity v Košiciach.
Vytvorené diela predstavia účastníci workshopu verejnosti na výstave Inšpirácie v kove 2007 v Slovenskom technickom múzeu v Košiciach od pondelka do konca septembra.
Medzinárodný workshop Metal inspirations pre študentov a pedagógov dizajnu z krajín Európskej únie od roku 2002 organizuje Technická univerzita v Košiciach v spolupráci s U.S.Steel Košice a Stredný odborným učilišťom hutníckym v Košiciach-Šaci.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]