magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Šk. rok 07/08: Za ubytovanie na košických internátoch sa platí od 900 do 1800 Sk.
@ Aktuálne -> Školstvo      Aug 28 2007 - 08:36 GMT
(TASR) - Vysokoškolské internáty v Košiciach praskajú vo švíkoch. Študenti okrem privátov môžu využiť ponuku súkromných poskytovateľov ubytovacích služieb, s ktorými na tento akademický rok uzavrela zmluvy Univerzita Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Spoločnú kapacitu 1570 lôžok má pre blížiaci sa nový akademický rok táto univerzita na dvoch vlastných vysokoškolských internátoch na Medickej a Popradskej ulici.

Aj keď dopyt po ubytovaní stúpol, pretože pribudli dve nové fakulty, situácia je podľa riaditeľa študentských domovov (ŠD) Jána Pitlaniča relatívne dobrá. Aby sa mohli ubytovať všetci prváci, uzavrela univerzita zmluvy so súkromnými poskytovateľmi ubytovacích služieb, ktorí poskytli na košickom Luniku I a na Pražskej ulici spolu 900 lôžok. Rozdiel je len v cene. Kým na vlastných internátoch stojí dvojlôžková izba 1000 korún a trojlôžková 900 korún mesačne, v súkromných ubytovniach je to od 1600 do 1800 korún. Z vyšších ročníkov zatiaľ neuspokojili požiadavku približne 300 študentov. Šancu ubytovať sa ešte majú po začiatku akademického roka, kedy sa zvyčajne dejú rôzne "pohyby", súvisiace s prerušením štúdia alebo jeho predčasným ukončením.
V tomto roku sa zvýšil štandard ubytovania na Medickej ulici výmenou starých okien za plastové, nové sú elektrické rozvody v jednej zo sekcií a kompletne zaviedli internet. Rekonštrukciu financovali z vlastných prostriedkov.
Univerzita veterinárskeho lekárstva (UVL) v Košiciach má v ŠD 760 postelí pre domácich a 73 izieb pre zahraničných študentov. "Vzhľadom na rozšírenie študijných odborov kapacity nepostačujú", uviedol riaditeľ Štefan Jakabovič. Škola sprísnila kritériá na ubytovanie a v budúcnosti ho chce riešiť. Cena za dvojposteľovú izbu je v priemere 1310 korún a za trojposteľovú 1150 korún. Ministerstvo školstva SR dotuje každého študenta sumou 400 korún mesačne. Poplatky do konca kalendárneho roka zvyšovať škola nebude. Výhodou na UVL je, že veľa študentov je z Košíc a okolia. Bez ubytovania v ŠD je zatiaľ približne 100 poslucháčov, ktorí zrejme pôjdu na privát. Túto alternatívu využívajú najmä zahraniční študenti.
Študentský domov Podnikovohospodárskej fakulty Ekonomickej univerzity v Bratislave na Bellovej ulici v Košiciach s kapacitou 200 lôžok má pred začiatkom akademického roka 100-percentnú obsadenosť. "Odmietnuť sme museli 71 žiadostí. Rozširovanie ubytovacích kapacít fakulty zatiaľ nie je možné. Budova internátu sa nachádza v husto zastavanej časti," informoval riaditeľ ŠD Jaroslav Mihók. Za ubytovanie študent zaplatí podľa druhu izby od 1100 do 1550 korún za lôžko na mesiac.
Bezmála päť tisíc lôžok v ôsmich internátoch je pripravených pre študentov košickej Technickej univerzity (TU). Vysokoškolské ubytovne sú vyťažené na viac ako 100 percent, keďže študenti môžu využiť možnosť ubytovania aj na prístelkách. "V budúcnosti uvažujeme o rekonštrukcii starších typov internátov, kde sú ešte spoločné sociálne zariadenia. Je to však otázka investičných dotácií z Ministerstva školstva SR a priorít univerzity. V rámci Slovenska je stav našich internátov považovaný za lepší priemer," skonštatoval riaditeľ internátov TU Kamil Podolan. Mesačne sa ubytovanie na TU pohybuje od 1300 do 1500 korún.
Základným kritériom pre pridelenie miesta v internáte je vzdialenosť, potom sú to študijné výsledky, angažovanosť študenta v mimoškolskej činnosti, sociálne podmienky v rodine a podobne. Miesta v internáte rozdeľuje študentská samospráva.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]