magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Festival Mesačná jazda s mimoriadne atraktívnym programom.
@ Kultúra -> Podujatia      Aug 28 2007 - 15:16 GMT
Centrum súčasných umení - IC Culture Train organizuje od 14.septembra do 13. októbra ďalší ročník festivalu festival s názvom Moon Ride - Mesačná jazda. Hlavnou témou tohoto jedného z podporných projektov kandidatúry Košíc na európske hlavné mesto kultúry 2013 je prezentácia umelcov z krajín V4. Krajín nám blízkych a predsa nie celkom známych.

Na svoje si prídu priaznivci všetkých druhov súčasného umenia - hudby, divadla, tanca, multimédií i vizuálu. Zoznam účinkujúcich sľubuje pre návštevníkov jednotlivých podujatí ozaj hodnotný zážitok. Pre zaujímavosť, oficiálne otvorenie festivalu sa uskutoční v areáli bývalých kasárni na Kukučínovej ulic), ktoré boli pod názvom „KulturPark“ zaradené medzi investičné projekty kandidatúry EHMK 2013.

Program festivalu bude nasledovný:

14.9. pia OTVORENIE FESTIVALU "KASÁRNE/KulturPark" – multimediálny program

Slávnostné otvorenie a krst mesačného festivalu súčasného umenia „MOON RIDE“ organizovaného IC culture train.
Prvé predstavenie verejnosti Kasárenských skladov a zámeru ich revitalizácie na „KASÁRNE - KulturPark“ ako jedného z hlavných investičných projektov Expertnej skupiny pre súčasné umenie EHMK 2013.

Performance: ROVAS - medzinárodný workshop - priestorová grafika (SK, HU)

Už od 13.9. začnú účastníci workshopu pracovať v areáli kasárni, aby večer 14.9. pred očami prichádzajúcich návštevníkov finalizovali svoj performance...

Divadlo: THEATER A - Genesis (PL)

Pouličné predstavenie pripravené na základe prvých 9. častí Knihy Genesis. Ich interpretácia je súčasná, čerpajúca zo súčasnej, európskej tradície a zobrazuje to, čo je naďalej aktuálne a živé.
Víziou od „Stvorenia sveta“ cez „Vyhnanie z raja“ až po „Potopu“ sprevádza divákov pôsobivá, multimediálna projekcia kombinujúca na šesť metrových plátnach neobyčajné maliarske diela so súčasným video-artom. Bohatá a funkčná scénografia - fantastické kostýmy, chodúle, masky, ohromné stroje a oheň.
Vizual: MAKE UP COLLECTIVE. Prvá vernisáž „East of Eden“ (SK) Výstava East of Eden je zameraná na prezentáciu výrazného fenoménu v súčasnom slovenskom umení, ktorý predstavujú mladí umelci študujúci resp. už absolvujúci Katedru výtvarných umení FUTU Košice. Mnohí z autorov mali doteraz možnosť čiastkovo sa prezentovať na viacerých skupinových alebo samostatných výstavách v Bratislave a ďalších mestách Slovenska. Žiadna výstava zatiaľ ale neprezentovala najvýraznejšie osobnosti tejto mladej scény systematicky. Na výstave v KASÁRŇACH sa predstavia: Radovan Čerevka, Jaroslav Kyša, Matúš Lányi, Tomáš Makara, Peter Maukš, Boris Sirka, Ján Vasilko, Peter Vrábeľ a Vlasta Žáková.
Hudba: GULO ČAR (CZ) - koncert českej takmer rómskej nu-jazzovej kapely.

Gulo čar v rómštine znamená sladká tráva, ale tiež aj sladká misa – kakaová buchta. Ohromný talent, nefalšovaná láska k hudbe a k tomu veľa cieľavedomej driny. Zmes funky, popu a rómskej melodiky, ozdobená nádherným hlasom speváčky Ireny Horváthovej. Celú kapelu tvorí jedna veľká rodina v prenesenom i pravom slova zmysle. Svojho času ich obdivoval aj James Brown, ktorému robili predkapelu.
Kasárne,Kukčínova ul., 19:00 interdisciplinárny program, vstup 100,- Sk (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

15.9. so GROOVE TRAIN – party ZERO DB live set /NINJA TUNE (UK), DJ SANYI (HU), DJ JAZZMATIC (SK)

Londýnsku tanečnú scénu a renomovaný elektronický label Ninja Tune v Košiciach odprezentujú DJs Chris Vogado a Neil Combstock aka ZERO DB. Zero DB miešajú svoju provokatívnu, inovatívnu a silne návykovú zmes jazzu, latina, hip-hopu a house-music, popretkávanú s ich „trade-markovými“ drsnými a ťažkými basovými linkami už od roku 2000. Ich jazzfloorové klasiky „Come Party“ a „Click“ iniciovali remixy pre ľudí ako Truby Trio, Peace Orchestra, Original Soul Boy, Grupo Batuque, Nicola Conte a dokonca aj pre Sun Ra. Ich debutový album „Bongos, Bleeps & Basslines“, ktorý vyšiel na labeli Ninja Tune je brilantným mixom broken-beatu, housu, elektra, hip-hopu a brazílskej hudby zvanej batucada. Je to rock ‘n roll a caipirinha v jednom!
Za menom DJ Sanyi sa skrýva dídžejka menom Kinga Kovács, ktorá pôsobí v kultovom budapeštianskom komunitnom rozhlase Tilos Rádió. Okrem hudobných programov režíruje aj rozhlasové hry. Organizuje multimediálne večery a v civile vyučuje komunikáciu na technickej univerzite v Budapešti. Na jej tanečné sety sú charakteristické jazz-latino-funk-soul a filmová hudba, tiež rada používa sample zo známych retro-skladieb vo svojich kompozíciách.

DJ Jazzmatic vo svojich setoch s citom kombinuje tanečné žánre s prvkami lounge music, pre poslucháča vytvára dokonalú zmes na zábavu alebo len tak na počúvanie. Za svojich 11 rokov aktívnej dj-skej kariéry odohral mnoho zaujímavých setov v rôznych mestách a festivaloch v rámci Slovenskej a Českej republiky. Medzi jeho najobľúbenejšie žánre patrí: nu-jazz, bossa, latino jazzy house, broken beat, old school funk a disco, samozrejme holduje aj ťažším žánrom ako: electro, deep, tribal a drum´n´bass.
Svetelné inštalácie DJ center a Kassa Boys doplní VJ-ka ENDOSKOPI.

ICCT, 20:00 party, vstup 160,- Sk (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 120,-Sk)

17.9. po SKRAT "Morča" - divadlo (SK)

Morča je ideálnym symbolom niečoho, čomu treba dávať jesť. Na oplátku sa bude ten kus absurdného života donekonečna krútiť na kolese, pripomínajúc šťastnému majiteľovi jeho vlastný pohyb v bludnom kruhu. Máme ho milovať už za to, že sa oň tak pekne staráme? Alebo zabiť? Kto koho citovo vydiera? Vo výstupe, ktorý dal meno celej divadelnej koláži, dominuje nereprodukovateľný „neperspektívny" človek burgrovský v modrých tepláčikoch.

ICCT, 19:00 divadlo vstup 100,- Sk , (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

18.9. ut SLUŽEBNÍCI LORDA ALFRÉDA "Čtverylka vrahounčina" (CZ) - tanec/ divadlo /koncert

Sluzebníci lorda Alfeda - Združenie usilujúce o hľadanie, syntézu a vytváranie nových divadelných foriem alternatívneho, nonverbálneho a pohybového divadla.
Pohybové predstavenie s prvkami čiernej grotesky. Príbeh o dvoch odlišných, ale na sebe úplne závislých starnúcich sestrách, z nich jednej sa práve podaril životný triumf v podobe vlastnej svadby. Vysneného manžela si sestra privádza do spoločného bytu a „niekto“ tam evidentne začína byť navyše. Strach zo straty všetkých istôt prebudí v uzatvorenej sestre nečakaný talent k vraždeniu. Kto nakoniec vyjde z krvavého kúpeľa ako víťaz? Príbeh o nezdravom súžití, o nádeji žien, o sile pomsty a o poslednom „smejúcom sa“. Ale vlastne o láske...
Po predstavení čaká divákov prídavok v podobe malého performatívneho koncertu v podaní hudobníkov z Čiech.

ICCT, 20:00 tanec/pohyb/koncert, vstup 100,- Sk , (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

19.9. št GUMA GUAR "Groupe guma guar" (CZ) - vizual

Guma guar (Groupe guma guar) je umelecko-aktivistická skupina pôsobiaca v Prahe. Od svojho založenia v roku 2003 sa zaoberá kritikou systému a ironizovaním mediálneho sveta. Základom ich tvorby sú multimediálne inštalácie na rôznych miestach a priestoroch. Súčasťou ich výstavy bude videoart a naväzujúci DJ/live set. Táto progresívna umelecká skupina sa taktiež venuje aj streetartu.

ICCT, 19.00 visual/multimedia vstup zdarma

21.9. pia MIDI LIDI (CZ), ABUSE (SK)- koncert

Elektronický projekt MIDI LIDI vznikol ako svetlá odnož temnejšieho hudobného telesa "Krásný Stěhovák Gerard & Sexuální Nábytek" v spojení s video-kamarátmi z Fiume. Midi persony sú naviac známe v českom kultúrnom svete ako filmári, divadelní performeri a vizuálni umelci - VJ. Štýlovo sa kapela pohybuje na hranách elektra / experimental / IDM a to vo veľmi tanečnom a energickom mixe.

ABUSE sa môžeme pokúsiť definovať ako hypnotickú zmes súčasnej elektroniky s manifestom nadžánrovosti. V širokospektrálnej zmesi sa kombinuje ambient s hiphopom a breakbeatom, hi-tech vrstvy s lo-fi popom či bizarná filmová atmosféra s folklórom mimozemského pôvodu. Debutový album The Great Outdoors potvrdil, že Abuse je náš najhorúcejší vývozný artikel. Koncertná zostava je štvorčlenná, kapitánsky mostík s klávesmi, laptopom a krabičkami dopĺňa živá rytmická sekcia (basová gitara a bicie) a scratcher DJ Hlavolam.

ICCT, 20.00 koncert, vstup 120,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 90,-Sk)

22.9. so NOISE CUT (SK), COLOR STAR (HU) - koncert

Live nu-jazzová bratislavská skupina NOISECUT, ktorú v poslednej dobe počuť stále častejšie, experimentuje na poli progresívneho elektropopu, žánrovo presahujúceho od nu-jazzu až do acid-jazz alebo dub. Kvalitná živá hudba podporená elektronikou so zaujímavým ženským vokálom speváčky Bet-maj Sepja.

Skupinu ColorStar založili v roku 1996 štyria mladí chlapci z Budapešti, ktorí si občas spolu zahrali. Ich tvorba je charakteristická kombináciou inštrumentálnej a vokálnej hudby, akustických a elektronických nástrojov, ako aj melodickosťou s vokálnou zložkou. Nabrali smer k „čistej a inteligentnej tanečnej hudbe“ . Neexistuje štýl, do ktorého by sa dali zaradiť, no to čo hrajú možno klasifikovať ako jeden z najväčších a najprogresívnejších smerov v hudbe.

DJ SAGANITA hudbu delí iba na dobrú a zlú. Jeho eklektické DJské sety sú organickým mixom house-music, bossy, jazzu, elektra, drum'n'bassu a nemainstreamového hip-hopu. Hral na viacerých festivaloch a v kluboch po celom Slovensku, v rokoch 2002-2003 mal pravidelnú hudobnú noc v známom bratislavskom „Buddha bare“. Od roku 2006 sa okrem vystupovania pod menom Saganita objavuje v slovenských kluboch aj ako člen DJ-ského techno tandemu známeho pod značkou TAMBOR PROJECT, ktorý sa úspešne postaral o rozruch na slovenskej techno scéne.

ICCT, 20.00 koncert, vstup 120,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 90,-Sk)

25.9. ut Teatr Biuro Podróży "Świniopolis" (PL) - divadlo

Predstavenie je metaforou spoločenských vzťahov. Je žalobou človeka na bezmocnosť a krutosť. Diktatúra, propaganda, podvod…..ešte na koľko návnad je ochotný sa chytiť? Pouličné predstavenie o pravdivej tvári ľudsko – svinského priateľstva oplýva virtuozitou, divadelnými strojmi, pohybom a pôsobiacimi rozmermi hercov na chodúľoch. Unikátna technika koláže od seba odtrhnutých metaforických scén stavia na gradácii. Divák scénu po scéne sleduje príbeh svinskej revolúcie a kázne. S pomocou prevratne poňatej televíznej poetiky je tu predstavená smutná história poklesu šľachetných buričov a neodvratiteľného krachu každej túžby po slobode. Súbor vo svojej tvorbe nesleduje tradičný model repertoárového divadla. Všetky predstavenia sú autorské, a vznikli v mysli Pawła Szkotaka a členov súboru.

Kasárne, 20:00 divadlo, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

26.9 st ANYMADE (CZ), KYL THE SISTEM (SK) - multimedia

Anymade - vynikajúca v jedinečnej performatívnej polohe subtilná záležitosť, ktorá potrebuje kľud a sústredenosť,
v ideálnom prípade špeciálne vymedzený priestor. Vystúpením je väčšinou konkrétna inštalácia, súčasťou ktorej je často i naväzujúci DJ/live set. Je to plne multimediálna záležitosť, patrí k tomu najaktuálnejšiemu a najlepšiemu čo sa v tomto výseku výtvarného umenia v ČR deje.

Kyl The Sistem - veľmi aktuálna slovenská hudobno-performatívna záležitosť, mash-ups -breakcore -comedy-elektro.

ICCT, 20:00 vernisáž+koncert, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

27.9. št Multifunčný verejný objekt - DVA (CZ) - koncert

Slávnostný krst a uvedenie objektov do prevádzky. Počas celodenného programu v spolupráci s British Council a Ekopolys budú besedy na tému „Môže verejnosť prispieť k zlepšeniu životného prostredia v mestách?“ a výstava 9. ks panelov o úpravách verejných priestorov realizovaných v rámci programu „PrieStory“. Súčasťou bude aj následná prezentácia workshopu „Speakers of coronners“, ktorého reálnym výstupom je práve tento sociálno-enviromentálno-kultúrny verejný objekt. IC culture train bol iniciátorom a partnerom tohto workshopu a bude prevádzkovateľom objektu.

DVA (CZ) - koncert
Záver programu je vyhradený pre zaujímavú hudobnú, poetickú dvojicu DVA (CZ), ktorá využije multifunkčnosť objektu a umocní jeho atraktivitu i jedinečnosť. Elektroakustický projekt - cirkus, kabaret, beatbox, tango, akustické elektro a elektrické akusto v kombinácii s ľudským hlasom v univerzálnom jazyku, kde 2 znamená dva.

ON (gitara, akordeón, beatbox, sampler, spev) & ONA (saxofón, klarinet, spev, živé sample, čello) bol založený v roku 2006. Dvaja členovia známeho hradeckého divadla DNO si pôvodne hrali a nahrávali len tak doma pre seba...

Hlavná ulica-Dolná brána, 10:00 workshopy, besedy, vstup voľný
19:30 koncert, vstup voľný


28.9. pia Multifunčný verejny objekt - DJ Daniel Baláž - Selector

Hneď zrána prebehne prezentácia kancelárie EHMK, ktorá podrobnejšie predstaví verejnosti kandidatúru (jej témy a piliere, napredovanie a dôležitosť projektu) Košice – Európskeho mesta kultúry 2013. Súčasťou celodenného programu pod záštitou British Council budú besedy na tému: Verejné priestory – dôležitý faktor ovplyvňujúci kvalitu životného prostredia v mestách.

Hlavná ulica-Dolná brána 10:00 besedy, workshop, vstup voľný,-
19:00 DJ Daniel Baláž - Selector - Radio FM


28.9. pia THE COMPLAINER (PL), LAZY POETS (SK) - koncert

The Complainer to je základný hudobno - kultúrny projekt Wojciecha Kucharczyka. Wojciech Kucharczyk je už mnoho rokov súčasťou undergroundovej, elektronickej, psycho - folkovej, psycho - geografickej scény. Ako The Complainer realizuje svoju myšlienku tvorenia "quotadelickej" hudby plnej citátov a doporučení, analýz a kontextov, ale v ktorej predovšetkým dominuje jeho unikátny osobnostný rys.

Lazy Poets - lounge, down-tempo, nujazz, funk alebo electro sú štýly, ktoré už svojim názvom vyjadrujú filozofiu bytia a spôsobu nie len hrania, ale vôbec spôsobu vyrovnávania sa so životnými nástrahami. Metronomické, sem tam synkopické rytmy, dlhé ťahavé textúry, hutné spodky a delayované gitarové slučky.

ICCT, 20:00 koncert, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

29.9. so ROBOTOBIPOK (PL), KHOIBA (CZ) - koncert

Skupina Robotobibok vznikla v roku 1998 vo Vroclavi. Už od úplného začiatku sa ich hudba podobala kombinácii modernej elektronickej hudby a improvizovaného jazzu. Výrazné bicie, kontrabas a trúbka sa preplietajú so snovým vibrafónom, elektrickou gitarou a pre 70-te roky charakteristickou analógovou elektronikou. Výsledok evokuje atmosféru elektronického jazzu rokov 70-tych a skorých elektroakustických experimentov.

Štýlovo veľmi ťažko zaraditeľná KHOIBA vo svojej tvorbe úspešne mieša experimentálnosť elektroniky, surovosť gitár a zasnenosť indies. Ich atmosferické skladby sú pretkané linkou inšpirujúceho dievčenského vokálu, ktorý na českej scéne pôsobí ako čisté zjavenie. Skupina tiež usilovne koncertuje a má za sebou mnoho živých vystúpení ako v Čechách, tak i v zahraničných kluboch a nechýba ani na významných festivaloch.

ICCT, 20:00 koncert, vstup 120,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 100,-Sk)

1.10. po DEBRIS COMPANY, DOUBLE AFFAIR, KUFRIK BROTHERS (SK) - tanec / multimedia / koncert

DEBRIS COMPANY - Dolcissime sirene. Tanečno divadelné predstavenie dolcissime sirene / svadba vychádza z niektorých častí textu Ottavia Rinucciniho Intermedi da la Pelegrina, libreta, zhudobneného predstaviteľom hudobného humanizmu, režisérom a organizátorom - grófom Giovannim De Bardim pripravenom pri príležitosti svadby Ferdinanda Medici a Cristiny di Lorena. Formálne je predstavenie voľne inšpirované textom a hľadaním ďalších dramatických intermédií platónskeho idealizmu a filozofie života v divadelno/hudobnej forme. Rešpektovanie významnej rituálnej ceremónie svadby poslúžilo k príprave a vytváraniu neobvyklej inscenácie pre krátky okamih oslavy života, hry o hodnotách, pochybnostiach, detailoch, úvahách o individualite, láske, morálke, realite a idealizme.
Formácia, DOUBLE AFFAIR sformovaná z pôvodnej one-man-band /doublefair/ do spolupráce viacerých hudobníkov a závislá na stave vecí, ktorý má vplyv na počet hudobníkov v projekte alebo na prezentovanú formu. Po vydaní viac-menej pesničkového albumu Circulation /Azyl 2005/ Jozef Vlk ako Double Affair pokračuje v hľadaní ďalších pesničiek a štruktúr za použitia technológie, gitár a syntetizátorov – naďalej retarduje a organizuje už vzniknuté alebo nanovo koncipované zvukové vrstvy do nových textúr, akusticko-elektronických kompozícií a prekvapivých elastických konceptov.

Súčasťou neopakovateľného multimediálneho večera bude aj tvorivá skupina Kufrik Brothers, s produkciou videa, fotografiie, flashových sekvencií a 3D grafiky spoločne s loopmi z filmového a webového prostredia tzv. „found footage“ , živého obrazu z kamery, alebo MIDI signálov.

Kasárne, 20:00 tanec, multimédia, koncert, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

2.10. ut RADIO IVO "Život nedoceníš" (CZ) - divadlo

Regulérny pokus preniesť rozhlasovú hru na divadelné dosky bez akejkoľvek transformácie. Dôraz je kladený predovšetkým na pravdivý tón hlasu a autentické situácie. Nezanedbateľné sú zvuky, ktoré vytvárajú bohatú kulisu, títo scénografovia zvuku sú nie len vážni, ale dokážu i celkom zaujať svojim humorom, ktorý ide ruka v ruke s bezprostrednosťou. Je to poézia svojho druhu, kde predstavenie vzniká vždy nanovo priamo na scéne.
Predstavenie je vhodné pre nevidiacich a v roku 2007 je súčasťou projektu Nová síť podporeného MKČR a Visegrad Fund.

ICCT, 19:00 koncert, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

3.10. st KIEGO IZZÓ (HU) - multimedia/ vizual

Kreatívna skupina Kiego Izzó sa zaoberá prípravou multimediálnych performance v oblasti videoartu, kde s použitím nových technologií dáva nové dimenzie vizuálnemu umeniu. Ich práce sú často neoddeliteľnou súčasťou scénografie veľkých hudobných produkcií, angažujú sa vo veľkolepých performance týkajúcich sa nasvecovania vizuálu na budovy. Tentoraz sa podujali zrealizovať „menšiu“ performance na Hlavnej ulici za použitia verejnych objektov .

Hlavná ulica-Dolná brána, 20:00 multimédia, vizual, vstup voľný

5.10. pia LONGITAL (SK) + NINA HYNES (IR) + VJ KUFRIK BROTHERS koncert / visual

Longital sú dvaja zvukoví cestovatelia Shina (spev, basa), Daniel Salontay (spev, gitara, slák) podporení elektronickým spoluhráčom Xi Di Nim (laptop organická elektronika, zvuky prostredia, loopy, sample). Koncert Longital je poetická výprava na elektrických psoch do neznámych krajín. Nevidíte violončelo na pódiu? Nečudo, to znie gitara hraná sláčikom. Koncert vizuálne umocní VJ kufrík Brother.

Prvýkrát sa írska pesničkárka Nina Hynes predstavila slovenskému publiku v roku 2006. Sama svoju hudbu charakterizuje ako atmosférický indie pop a veselý rock. Je dôkazom toho, že Írsko je krajina bohatá na zrelé a nesporne zaujímavé hudobné osobnosti. Nina hrá na gitare aj na klávesoch. V Dubline študovala zvukové inžinierstvo a hudobnú technológiu. Už niekoľkokrát sa jej cesty skrížili s rešpektovanou a renomovanou slovenskou kapelou Longital. Ich vzájomné pretínanie bude pokračovať aj na festivale Mesačná jazda.

Kufrik Brothers vznikli v roku 2001 z rozhodnutia spájať vlastné obrazové vízie a prenášať ich spoločne na premietacie plátna počas živých koncertov, DJ setov, divadelných a tanečných vystúpení. Vznikla tak skupina tvorcov, ktorá kombinuje hlavne vlastnú produkciu videa, fotografiie, flashových sekvencií a 3D grafiky spoločne s loopmi z filmového a webového prostredia tzv. „found footage“ , živého obrazu z kamery, alebo MIDI signálov.

ICCT, 20:00 koncert, vstup 120,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 100,-Sk)

6.10. so ERIK SUMO BAND feat. KISS ERZSI (HU) , FOOL CUT (SK) - koncert

V kapele Erik Sumo Band sa stretla rocková hudba, inteligentný pop a elektronika, drsnosť a jemnosť, gitary a groovy. Vedúci skupiny, skladateľ, producent a klávesista Ambrus Tövisházy je kritikmi považovaný za jedného z najprogresívnejších hudobných talentov súčasnej maďarskej scény. V sedem člennom zoskupení dominujú dve úplne odlišné speváčky, Veronika Harcsa, ktorá prišla zo sveta džezu, a svojrázna Kiss Erzsi, povestná predovšetkým spievaním v neznámych - vymyslených jazykoch. Texty pesničiek Erik Sumo Band sú v angličtine a ich hudbu zaraďujú odborníci do žánru downtempo.

Fool cut – je projekt jedného človeka Dušana Vanča. Jazz založený na strihu, samplovaní a recyklovaní, prekladaný živými a elektronickými nástrojmi.

ICCT, 20:00 koncert, vstup 120,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 100,-Sk)

7.- 13.10. THEN AND NOW The Polish National Films School (PL) - multimedia

Poľská Národná Filmová Škola v Lodži, vtedy a teraz. Lodž je veľké továrenské mesto v srdci Poľska. Ohavnosť a rozbitosť miestnej fabrickej architektúry je tak špecifická, až je prekrásna a nesmierne vizuálna. Nie v Krakove, ani vo Varšave, ale práve v škaredej Lodži sa remeslu naučili najväčší poľskí filmári. Nikto nemá taký meter, ktorým by dokázal zmerať podiel samotného mesta na obrazotvornosti Andrzeja Wajdu, Krzystofa Kieslowskeho, Romana Polanskeho, či Krzystofa Zanussiho. Z rodinného trezoru vybraná zbierka najlepších učňov bude postavená do konfrontácie so zástupcami prítomnosti a ich filmovej perspektívy. Nie je miesta pre strach z toho, žeby neobstála.

Hlavná ulica - Dolná brána, 20:00 (denne) film, vstup voľný

8.10. po CORP! (HU) - tanec

Výnimočný súbor CORP! je charakteristický svojou bizarnosťou, eklektizmom a čiastočne brutálnosťou. Nespútaným blúdením tela a blúdením okolo tela. Päť mladých umelcov: Böröczffy-Farkas Boglárka, Gergely Attila, Gergye Krisztián, Gresó Nikoletta, Zambrzycki Ádám je v maďarskom súčasnom svete tanca pre zasvätených už dobre známym tanečným zoskupením.

ICCT, 19:00 tanec, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

9.10. ut MASFEL (HU), CHIKI LIKI TU-A (SK) - koncert

V poslednom čase prešla kapela MASFEL pohybujúca sa na scéne už viac ako 15 rokov kreatívnou reformou. Tá vniesla do ich unikátneho hudobného štýlu nový smer. Ich atraktívna zmes elektronického gitarového popu, kdesi na pomedzí nu jazzu, drum ´n´bassu, dubu, jazzu, acid-jazzu a moderného rocku oslovila fanúšikov po celej Európe. Másfel majú na svojom konte množstvo úspešných vystúpení v európskych kluboch a na medzinárodných festivaloch, či už v rodnom Maďarsku, Francúzsku, Švajčiarsku, Holandsku, Nemecku, Španielsku, Rusku, Českej Republike i na Slovensku.

Undergroundová legenda, ktorá dokázala dobiť aj mainstreamové špičky hitparád. Prešovská exportná kapela CHIKI LIKI TU-A, ktorá okrem hudobných ocenení zbiera ceny aj za humor. Málokedy možno vidieť a počuť toľko vtipnej a zároveň neprvoplánovej zábavnej hudby na vysokej kompozičnej i interpretačnej úrovni a pritom sú to chalani spoza kopca. Niet divu, že je to jedna z najčastejšie koncertujúcich slovenských skupín a i napriek výhradne slovenským textom veľmi úspešne funguje hlavne v posledných rokoch i v zahraničí.

ICCT, 20:00 koncert, vstup 140,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 110,-Sk)


10.10. st DIVADLO NA PERÓNE "Večierok" (SK) - divadlo

Napriek minimalistickej scéne je táto autorská hra bohatá na viaceré formy obrazovej komunikácie s divákom. Hra s minimom slov dáva priestor hereckej akcii a výtvarnu.
Večierok hovorí o večnej téme ľudských vzťahov, pováh a pretvárke, snaží sa pri tom ale nestratiť nadhľad a nemoralizuje, je o tajomstvách, ktoré nosíme v sebe, o schopnosti niesť zodpovednosť za svoj život, a o tom, že každý sa musí vyrovnať so svojimi činmi, aby sa mohol posunúť sa ďalej. Inscenácia vznikla s podporou Medzinárodného vyšegrádskeho fondu..

ICCT, 19:00 divadlo, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)


11.10. št FINITA LA COMEDIA "Woyzeck-Koncert" (HU) - divadlo

Pohybové predstavenie odohrávajúce sa v štyroch priestoroch, pričom jeden z nich je kartónová krabica ako symbol samoty a väzenia... Zvláštnu atmosféru dotvára aj zaujímavá hudba a zvukové efekty. Predstavenie "Woyzeck-Koncert" získalo tento rok cenu za najlepšiu réžiu na celoštátnej prehliadke alternatívnych divadiel v Szegede.

ICCT, 19:00 divadlo, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)

12.10. pi EXPERIMENTAL TRAIN – party DJ NOOKIE + MC FIVE ALIVE (UK) , DJ ROS + MC WIOSNA (PL) DJ SAIKO (CZ) , DJ 4:TUNE COOKIE (CZ)

Každý rok sa v D&B svete objaví iba malé množstvo albumov, ale rok 2007 sa zdá byť mimoriadne silný. S Mistical, ktorý už stihol zadefinovať štandard, tu je teraz DJ NOOKIE, ktorý dokazuje, že latka je naozaj nastavená vysoko, tam kde by aj mala byť. Album „Beyond blue“ nesklame loajálnych fanúšikov seminalneho jazzy-atmosferického soundu. Vysoko kvalitná produkcia, uhladené hlboké pády, ultra funky/jazzy basové linky, organické zvuky, čisté, "crisp" rytmičáky, kryštáľovo čisté sample, soulful vokály a superlatívna pozornosť na detail. DNB, ktorý dnes hľadá svoju dospelú tvár, sa v podobe tohoto albumu, bude snažiť získať si naspäť niektorých z tých fanúšikov, ktorý už medzičasom stihli vyrasť.
Dj ROS je jedným zo zakladateľov drum & bass scény v Poľsku. Bol ovplyvnený talianskou klubovou scénou a začiatkom 90-tych rokov priniesol tento štýl do Poľska, kde nebol ešte veľmi známy. V roku 1997, keď bola housová klubová scéna preplnená, DJ Ros ako prvý začal budovať d&b scénu. V roku 1999 naštartoval projekt s názvom SABBIA KRU (DJ Ros a MC RDW, scratcher Cent, Dominik Trebski - live instruments). Ďalším z jeho projektov bolo napriklad koncertné turné s jazzovymi muzikantmi Jan Pluta (perkusie) a Krzysztof Scieranski (basa). V roku 2002 založil vinyl shop ADDICTION RECORDS v Gdyni, na ktorom vydával remixy pre Space Junkies, Ltj Bukem,či Nookie. Jeho set doplní MC WIOSNA.
DJ SAYKO je jednou z kultových postáv českej d'n'b scény. Je jedným z najdlhšie hrajúcich DJs v Čechách. Účinkoval na mnohých akciách a hral po boku známych ako napr. DJ Hype, LTJ Bukemem... Vládne kryštáľovo čistou mixovacou technikou a zároveň je skvelým turntablistom. Jeho hlavná parketa je poriadne tvrdý jungle, dáva si ale i muzikálne džezovejšie kúsky a nevynecháva ani príbuzné štýly ako breakbeat a hip hop, čo ho určite odlišuje od iných. Podľa mnohých je práve on najlepším drum'n'bassovým dj-om v Čechách.

ICCT, 21:00 koncert/party, vstup 150,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 120,-Sk)

13.10. pia ZATVÁRAČKA - SKYLINE (CZ) , DJ IČI (SK) - koncert / party

Skyline je v súčastnosti "nejrozjetější" elektronická kapela, ktorá vnikla v roku 1997. Skupina bola ovplyvnená predovšetkým tanečnou scénou a pôvodný zvuk skupiny vychádzal hlavne z „D n B“. Avšak už vtedy sa odlišovali tým, že nerobili „tracky“, ale plnohodnotné a silné skladby.V roku 2001 im vyšiel album „Riders in The Store“ a stala sa z nich popredná kapela scény sústredenej pri klube Roxy. Skyline vždy bola a je predovšetkým koncertná kapela, ale majú za sebou stovky vystúpení v kluboch a povesť divokej partie, ktorá by „prebrala aj mŕtveho“.

DJ IČI je košičan, ktorý okrem kvalitnej hudby prináša aj kopec humoru a dobrej nálady. Hraje nu-jazz, electro, no často uletí aj do kvalitnej worldmusic plnej energie a to preto, že vie vycítiť atmosféru v kluboch, kde veľmi rád hráva.

ICCT, 20:00 koncert/party, vstup 100,- (študenti, dôchodcovia, nezamestnaní 80,-Sk)


Festivalová permanentka: polmesiac 600,-Sk (10 ľubovolných akcií) , mesiac 1000,- SK, ( predaj MIC dargov, MIC Tesco, ICCT)   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]