magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Boria sa s existenčnými problémami, no uvidia ich aj vo Švédsku...
@ Kultúra -> Divadlo      Sep 03 2007 - 09:43 GMT
V poradí už 39.sezónu otvorilo 21.augusta Divadlo Thália v Košiciach. V repertoári sú zastúpené rôzne žánre a manažment pri jeho zostavovaní chcel vyjsť v ústrety tak vlastníkom permanentiek, ako aj náhodným divákom, študentom i deťom. Do divadelnej kuchyne a trochu i do zákulisia Thálie nám pomohol nazrieť jej riaditeľ Péter Kolár.

Dvadsiaty prvý august je v slovenských dejinách význačný deň, v roku 1968 nás vtedy obsadili vojská Varšavskej zmluvy. Je to zámer?

"Vôbec nie, je to iba zhoda okolností. V pondelok zvyčajne býva v divadle voľný deň a utorok, ktorý pripadol náhodou na „výročie“, je najbližší deň, na ktorý sme stanovili štart. Jednoducho, sezónu chceme začať tak skoro, ako sa dá a poobede už sú aj prvé čítačky."

Čo všetko ponúkate divákom?

"Veselohru od Neila Simona Podivný pár, historickú hru od Zoltána Egressyho Dobročinná. Ďalej uvedieme drámu Janíčko od Gézu Csátha a na rad príde aj Gogoľov Revízor. Repertoár spestríme Kálmánovou operetou Kráska z Montmartru, ktorú sme sa rozhodli zmodernizovať v tom zmysle, že jej zvuk, teda muzika i choreografia inklinujú k popu. Študentom ponúkneme Stratený raj od Zoltána Egressyho."

Okrem základného repertoáru sa predstavíte aj scénkami zo života Svätej Alžbety...

"Nebudeme ju hrať v divadle, ale na voľných priestranstvách, pred kostolmi. Autorom je Zoltán Egressy a písal ju pre nás. Týka sa to Košíc, lebo tohto roku je 800. výročie narodenia Alžbety a podľa nej je pomenovaný náš Dóm. "

Dostali ste pozvanie aj zo Švédska...

"Pozval nás tamojší Zväz Maďarov a také niečo sa neodmieta. Výprava za bežných okolností by bola v takomto prípade drahá a prekročila by naše možnosti. Tamojšiu prezentáciu sme preto riešili veselohrou Stewardes od Károlya Korognaiho, ktorá kladie minimálne nároky na obsadenie i dekoráciu. Pôjde tam 12-členný tím. Treba tam len prísť a hrať. Pomôže nám v tom aj občianske Divadelné združenie Thália. "

Ste zájazdové divadlo, v sezóne putujete za divákmi. Koľko predstavení ste v uplynulej sezóne odohrali a koľko z nich bolo mimo vášho kamenného divadla? Ako to bude v tejto sezóne?

"Za nami je sezóna so 187 odohranými predstaveniami, z čoho asi 90 bolo v Košiciach. Tieto čísla by mali platiť aj v tejto sezóne. Teší nás návštevnosť našich predstavení, ktorá bola v priemere 95 %. Popri mnohých úskaliach, s ktorými bojujeme, je aspoň toto z mála radostí, ktoré nás tešia."

Hovoríte o ťažkostiach, veď ktoré divadlo ich nemá?

"Isteže ich má každé, len ide o mieru. Z rozpočtu musíme platiť spolu 52 ľudí, z nich 20 umeleckých pracovníkov, ktorých platy sú hlboko pod celoštátnym priemerom, ďalej hradiť časť režijných nákladov. Takže na produkciu prakticky nedostaneme nič, sami si to musíme riešiť rôznym sponzorstvom, lebo príjmy zo vstupného nevystačia. "

Čo napriek tomu motivuje hercov, aby tu zostali?

"Ak len porovnáme dve príbuzné divadlá, komárňanské a naše, Komárno je od Budapešti vzdialené asi sto kilometrov, od Bratislavy asi tak isto. Tamojším hercom, pokiaľ dostanú možnosť, nerobí problém cestovať za ponukami. Naša situácia je podstatne ťažšia. Cestovať za prilepšením je oveľa namáhavejšie, časovo náročnejšie. A keď sa u nás objaví talent, hneď ho zlanária. Motívom je teda skôr poslanie herca, pocit talentu a vidina objavu. "

Napríklad Viki Ráková...

"Napríklad, ale sú aj iné prípady, hoci do tunajšieho Štátneho divadla. Aj tam už odišlo zopár našich hercov. Aj teraz je nás o 5 menej a prišiel iba jeden. Je to večný boj a my vždy začíname takmer od nuly. A ja im v tom nemôžem a ani nechcem brániť. Veď herec sa okrem svojej základnej osobnej réžie musí neustále vzdelávať, kupovať knižky, cestovať, vidieť, spoznávať. A pýtam sa, z čoho? Preto je u nás bežné, že ak si herci nenájdu „bočáky“ vo fachu, berú aj mimo fach, čo nemá nič spoločné s divadlom. A kedy a ako potom majú rozvíjať svoju osobnosť? "

-lak   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]