magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košická TU nemieni spoplatniť externé štúdium v klasických smeroch
@ Aktuálne -> Školstvo      Sep 05 2007 - 12:47 GMT
(TASR) - Košická Technická univerzita (TU) podľa jej nového rektora Antona Čižmára nemieni spoplatňovať externú formu štúdia v klasických technických smeroch.

"Do úvahy však môžu prichádzať ekonomika a manažment, o ktoré je veľký záujem zo strany študentov, na druhej strane však paradoxne menší záujem o nich zo strany praxe," uviedol dnes Čižmár na tlačovej konferencii. Spresnil, že škola dostala z celkového dvestomiliónového dotačného "balíka" Ministerstva školstva SR určeného na externé štúdium približne 8,5 percenta. Vyše 16 miliónov korún pre TU je suma porovnateľná s dotáciou na externé štúdium v uplynulom roku.
V novom akademickom roku bude na deviatich fakultách TU študovať asi 11 000 poslucháčov v dennej a 4000 v externej forme, čo je približne na vlaňajšej úrovni. Do prvého ročníka sa v oboch formách balakárskeho štúdia zapísalo vyše 5254 poslucháčov, čo je o 300 menej ako vlani. Štúdium si z rôznych dôvodov predĺžilo niekoľko desiatok študentov. Títo "nadsluhujúci" poslucháči už budú musieť platiť ročne 15 000 - 20 000 korún, podľa charakteru fakulty. Viac pozornosti, podpory a priestoru bude škola venovať doktorandom.
Podľa Čižmára ambíciou školy nie je stavať na čo najväčšom počte študentov, ale podporovať vedecko-výskumný smer a vedecké tímy so silnými laboratóriami, ktoré budú schopné získavať veľké medzinárodné projekty a dokážu skvalitňovať univerzitu.
Víziou TU je byť prominentnou univerzitou na národnej úrovni, uznávanou technickou univerzitou na medzinárodnej úrovni so silným prvkom autonómnosti a dostatočne diverzifikovanými zdrojmi, čiže byť čo najmenej závislou na štátnom rozpočte, zdôraznil rektor.
Na tlačovej konferencii predstavili nové vedenie TU. Prorektorom pre vedu a výskum je Stanislav Kmeť, pre vzdelávanie Pavel Raschman, pre rozvoj a výstavbu Emil Spišák a pre vonkajšie vzťahy a marketing Juraj Sinay, bývalý dlhoročný rektor školy.
Podľa Čižmára TU prešla personálnymi zmenami a ďalšie ju čakajú. Významnou novinkou je, že ako jediná z 33 slovenských vysokých škôl zaviedla inštitút splnomocnenca pre riadenie kvality, ktorým sa stal Jozef Zajac.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]