magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Festival nezávislých divadiel privíta hercov z Európy i Japonska.
@ Kultúra -> Divadlo      Sep 05 2007 - 16:00 GMT
(TASR) - Z "kamenného" divadla na otvorený priestor preniesli organizátori predstavenia 9. festivalu nezávislých divadiel, ktorý bude 10. až 16. septembra v Košiciach, ale aj v Levoči, Trebišove, Moldave nad Bodvou a Spišskej Novej Vsi.

Predstaví sa 15 divadiel a herci z Európy a Japonska, ktorí odohrajú 20 predstavení. Diváci uvidia nezvyčajné herecké výkony na hrane artistického umenia, ohne, chodúle, vodu, bábky či miniatúry, informovala dnes na tlačovej konferencii riaditeľka festivalu Ľuba Blaškovičová z košického Staromestského divadla.
Festival je jedinečný svojho druhu na Slovensku. Kvôli tomu, že herci uvedú netradičné predstavenia, potrebujú aj netradičné priestory. Organizátori sa preto rozhodli požičať z Čiech divadelné šapito, ktoré bude stáť týždeň v Mestskom parku, čo je unikátny priestor pre takýto druh umenia, uviedla Blaškovičová.
Predstavenia budú aj pri košickej Urbanovej veži a na pódiu pri takzvanej Dolnej bráne. Sú "nonverbálne", založené len na pestrých vizuálnych či zvukových vnemoch, až na bratislavské divadlo Gunagu, ktoré príde s "hovorenou" Telenovelou.
Z Japonska očakávajú organizátori divadlo jedného herca Norijukiho Sawu, ktorý zahrá svoju verziu Čechovovho Višňového sadu. Túto divadelnú klasiku uvedie svojsky na festivale aj ukrajinský Teatr Voskrissinia. Z Rumunska očakávajú Teatrul De Stat Oradea, z Ruska Teatr Novogo Fronta, z Maďarska súbor Langaléta Garabonciások, z Francúzska Décalages, z Poľska Teatr A. Slovensko budú reprezentovať popri Gunagu Divadlo Maska, Divadlo v kufri, Babadlo a Divadlo Fortissimo. Z Čiech príde známe nezávislé divadlo Continuo.
Herec Peter Rašev pripravuje v rámci festivalu workshop pre moderátorov, v ktorom chce poukázať na prehrešky voči slovenčine.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]