magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

V Košiciach sa zastaví autobus s putovnou výstavou o kozmickom počasí.
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 06 2007 - 13:13 GMT
(TASR) – Košice ako jediné mesto na Slovensku privíta v sobotu autobus s interaktívnou výstavou o kozmickom počasí. Originálna prezentačná výstava, ktorú v rámci projektu Kozmické počasie a Európa - Space Weather and Europe – Educational Tool with the Sun (SWEETS) už videli v rôznych európskych krajinách, dorazí na Slovensko z Lotyšska.

Projekt SWEETS má za úlohu ukázať krásu a význam Slnka a slnečnej aktivity. „Interaktívna výstava v autobuse pozostáva z prvého CD-ROMu o kozmickom počasí, osobných počítačov s priamym prístupom k údajom z družíc pozorujúcich kozmické počasie v takmer reálnom čase i teleskopu pre pozorovanie Slnka,“ vymenoval niekoľko atraktívnych lákadiel pre návštevníkov organizátor výstavy v Košiciach Alexander Dirner.
Košické oddelenie kozmickej fyziky Ústavu experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied patrí medzi špičkové slovenské pracoviská v oblasti výskumu kozmického počasia. Košickí, ale i zahraniční astronómovia zapojení do projektu SWEETS chcú takýmto spôsobom propagovať a zvýšiť záujem o kozmické počasie, ktoré je primárnym astronomickým javom spôsobeným slnečnou aktivitou a kozmickým žiarením. Kozmické počasie spôsobuje dôležité efekty pri poruchách na družiciach, výpadkoch elektriny, korózii ropovodov a plynovodov či radiačnej záťaži pre cestujúcich v lietadlách.
Autobus bude pristavený v areáli Slovenského technického múzea v Košiciach od soboty do pondelka. Hlavný festival kozmického počasia sa uskutoční počas Európskeho týždňa vedy 19. - 24. novembra na zámku Schwerin – v Snemovni parlamentu v Nemecku.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]