magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Kniha darov a pero, ktorým sa podpísal František Jozef I.
@ Kultúra -> Výstavy      Oct 01 2002 - 14:42 GMT
Zbierka mesiaca – jubilejná zbierka: október 2002

Východoslovenské múzeum
Vedenie Východoslovenského múzea každý mesiac sprístupňuje zbierku, ktorú z jej vystavených exponátov alebo depozitov vyberá niektorá verejne známa osobnosť. Zbierku mesiaca v auguste 2002 vybral Vavro Cselényi, historik a dlhoročný zamestnanec múzea.



Táto zbierka je venovaná oslavám 130. výročia existencie múzea a Vavro Cselényi v súčasnosti patrí medzi najstarších historikov Slovenska. Z muzeálneho fondu vybral Knihu darov a pero, ktorým sa v roku 1977 do tejto knihy zapísal cisár František Jozef I.

V roku 1973 vyrobil budapeštiansky kníhkupec Alexander Reinfeld špeciálne ako dar Hornouhorskému múzeu Knihu darov – Adományok könyve. Do nej sa zapisovali občanmi darované muzeálie. Ako čestný prvý darca je v nej uvedený vtedajší riaditeľ Národného múzea v Budapešti František Pulszky. Nájdeme tu však aj mená všetkých významnejších Košičanov tej doby spolu s menami ďalších kultúrnych osobností krajiny.

Zapísaný ako darca je napríklad aj košický vrchný lekár Jakub Moskovics, správca umelých mlynov Štefan Gerster, vychovávateľ Karol Grúsz, lekárnik ¼udovít Hegedüs, kníhtlačiar Ján Ellinger, budapeštiansky akademický maliar Jozef Marasztoni, michalovský gróf Štefan Sztáray, riaditeľ vojenského archívu vo Viedni generál Karl Rothauscher, mešťanosta Spišského Podhradia Štefan Kolibitz, rodina baróna Melczera, celé remeselnícke cehy, vtedy práve zrušené a mnoho ďalších osôb, často priam kuriózne zviazaných s Košicami.

Najobsiahlejšou položkou darov v tejto knihe je pozostalosť zakladateľa uhorskej umenovedy a košického rodáka Imricha Henszlmanna. Frekventovane sa v nej vyskytuje aj meno košického biskupa Žigmunda Bubiča a všetkých štyroch bratov Klimkovicsovcov. Kniha darov sa viedla do roku 1900.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]