magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Maďarský rómsky orchester Budapešť zahrá v Košiciach po dvoch rokoch.
@ Kultúra -> Koncerty      Sep 10 2007 - 09:45 GMT
(TASR) - Stočlenný maďarský rómsky orchester Budapešť sa s dvojročným odstupom opäť predstaví v Košiciach. S novým repertoárom vystúpi 10. októbra v košickej Steel Aréne.

Repertoár orchestra nepozostáva len zo slávnych maďarských čardášov, ale aj z klasických diel, ako sú Maďarské rapsódie od Ferencza Liszta, Maďarské tance od Johanessa Brahmsa či diela od členov rodiny Straussovcov. Ako informovala dnes za organizátorov koncertu Linda Šnajnárová z agentúry Equinoxe, maďarský orchester, ktorého zvuk charakterizuje veľké množstvo sláčikových nástrojov či niekoľko cimbalov, pozná publikum po celom svete. Stovka hudobníkov so štyrmi primášmi hrá spolu už 22 rokov.
Rómsky orchester Budapešť bude na Slovensku koncertovať už po siedmy raz. Predchádzajúce koncerty s neopakovateľnou atmosférou plnou strhujúcich rytmov a melódií v podaní najlepších členov slávnych hudobníckych rodín z celého Maďarska prijalo publikum v Bratislave a prvýkrát aj v Košiciach v roku 2005 s nadšením.
História hudobného telesa sa datuje od roku 1985, keď zomrel v tom období najznámejší maďarský primáš Sándor Jaroka. Orchester sa vtedy zrodil z jedného momentu improvizácie, keď maďarskí rómski hudobníci začali po smútočnom obrade spontánne hrať.
Najväčší rómsky symfonický orchester na svete zaznamenal v posledných rokoch obrovský úspech. Jedinečné hudobné teleso absolvovalo vystúpenia v najznámejších koncertných sálach, hlavne v Rakúsku, Belgicku, Čechách, Chorvátsku, Dánsku, Estónsku, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Írsku, Japonsku, Monaku, Portugalsku, Turecku a ďalších štátoch sveta.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]