magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

IT: Spoločnosť T-Systems Slovakia príkladne využila štátne investičné stimuly.
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 10 2007 - 16:48 GMT
(TASR) - Viac ako 500 pracovných miest v odbore informačné technológie (IT) vytvorila za pomoci štátnych investičných stimulov za 1,5 roka existencie a s 1,5-ročným predstihom oproti pôvodnému zámeru košická spoločnosť T-Systems Slovakia.

Podľa štátneho tajomníka Ministerstva hospodárstva (MH) SR Petra Žigu je to príklad, ako si rezort a vláda predstavujú efektívne využite štátnej podpory pri tvorbe pracovných miest. Ako spresnil dnes na tlačovej konferencii v Košiciach, na založenie tejto firmy z oblasti IT vyčlenila vláda 147 miliónov Sk, čo predstavovalo 35-% podiel z celkovej investície. Prínos pre verejné financie z uvedenej podpory bude podľa Žigu v rokoch 2006 až 2011 približne 755 miliónov Sk.
Na vytvorenie jedného pracovného miesta v T-Systems Slovakia prispela vláda zo štátneho rozpočtu sumou 288 000 Sk, čo je len sedmina z investičných stimulov pre niektorých veľkých investorov na západnom Slovensku. Žiga v tejto súvislosti zdôraznil, že práve investície tohto druhu, nenáročné na budovanie infraštruktúry, budú prioritou v pripravovanom novom zákone o štátnej podpore pri tvorbe pracovných miest.
Generálny riaditeľ T-Systems Slovakia Jozef Ondáš informoval, že predčasne splniť ciele projektu sa spoločnosti podarilo v spolupráci s košickou Technickou univerzitou (TU), Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika, štátnou správou a samosprávou. Ich kooperáciu zastrešuje na východnom Slovensku zatiaľ unikátna T-Systems IT-Academy, zahŕňajúca projekty ako Summer UniversITy či Evening UniversITy. Dnes už približne 350 zamestnancov T-Systems Slovakia zabezpečuje rutinne z Košíc služby v oblasti IT veľkým medzinárodným spoločnostiam a korporáciám. Priemerná mzda vo firme sa pohybuje na úrovni vyše 30 000 Sk.
Ďalší rast spoločnosti bude závisieť od potrieb materskej firmy T-Systems Enterprise Services, ktorá je súčasťou Deutsche Telekom Group. "Chceme presvedčiť mladých ľudí, že v Košiciach sa oplatí žiť, pracovať a odborne rásť, a zastaviť ich exodus do zahraničia," povedal Ondáš.
Spoluprácu s T-Systems Slovakia a jej prístup k rozvoju IT segmentu v priemysle na východnom Slovensku ocenil rektor TU Anton Čižmár a najmä skutočnosť, že im nepreberajú ako solventnejšia inštitúcia ich špičkových pracovníkov, ale školia si vlastné tímy aj z radov stredoškolákov. Naopak, pripravujú spoločný projekt, v ktorom bude T-Systems financovať prípravu doktorandov v oblasti IT na TU, kde sú trojročné náklady na jedného doktoranda približne 1 milión Sk.
T-Systems Slovakia je členom košického združenia IT Valley, ktoré si dalo za cieľ vytvoriť v košickom regióne do roku 2011 najmenej 7 000 pracovných miest v oblasti IT priemyslu. Doteraz zamestnali zahraničné pobočky IT firiem v Košiciach približne 4 000 ľudí. Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja (KSK) Zdenka Trebuľu je to aj výzva pre stredné školy, ako orientovať svoje zameranie. Napríklad v SOU stavebnom na Ostrovského ulici v Košiciach vyučujú aj IT technológie a všetci absolventi sa uplatňujú na trhu práce.
T-Systems Slovakia, spol. s r. o., so sídlom v Košiciach vznikla vlani v januári. Poskytuje služby vzdialenej administrácie systémov, aplikácií, databáz a IT infraštruktúry pre klientov skupiny Deutsche Telekom Group. Jej materská spoločnosť T-Systems zamestnáva v 20 štátoch 55 000 ľudí a vlani zaznamenala obchodný obrat 12,6 miliardy EUR, v prepočte asi 425 miliardy SKK.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]