magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Traja župani podpísali spoluprácu pri riešení problémov Rómov.
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 17 2007 - 14:57 GMT
(TASR) - Predsedovia Košického, Prešovského a Banskobystrického kraja sa dnes podpisom memoranda zhodli na spoločnom postupe pri riešení problémov marginalizovaných rómskych komunít. V spomínaných krajoch žije takmer polovica rómskeho obyvateľstva Slovenska.

"Myslíme si, že v tejto oblasti sa veľa zaspalo a mnohé z toho čo sa malo urobiť, sa neurobilo. Touto cestou chceme vytvoriť stav, ktorý by potlačil smerom k vláde a ministerstvám, ktoré predpokladám, že majú snahu na vyriešení tohto problém, aby sme začali spoločne na prvom a druhom stupni samosprávy, vláda a samozrejme Rómovia. Chceme, aby sa vytvorila situácia, ktorá v priebehu nasledujúcich rokov pomôže zlepšiť tento stav," povedal po podpise memoranda predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa, podľa ktorého žije v Košickom kraji najpočetnejšia, 130-tisícová komunita Rómov.
Spoločný projekt bude zameraný na komunitnú prácu vo vybraných 25 až 30 mestách v každom regióne. Ročne by mal každý kraj na tento účel disponovať 50-miliónovým rozpočtom, zloženým z financií jednotlivých ministerstiev, samosprávy a Európskej únie.
"Pre každé mesto a obec bude pripravený projekt šitý priamo na mieru a potreby v danom meste. V každom meste bude pracovať tím 20 pracovníkov. Nie je možné urobiť celoplošný projekt," uviedol koordinátor projektu riešenia problémov rómskych komunít Dušan Šlosár.
Riešenie problémov si tvorcovia projektu rozdelili do štyroch stupňov obtiažnosti. Začnú pracovať od najľahšieho až po najťažšie stupne spolupráce, medzi ktoré patrí podľa Šlosára rómska komunita na Luníku IX v Košiciach. "Luník IX bude musieť prejsť razantnejšími zmenami, aby sme dosiahli úspech. Kraj sa v budúcnosti nebráni zriadeniu strednej školy priamo na sídlisku," dodal Šlosár.
"V riešení problémov rómskych komunít meškáme. Zriadenie internátnych základných škôl považujem za jedno z dobrých riešení a som zástancom, aby takáto škola vznikla aj v Prešovskom kraji," povedal Peter Chudík, predseda Prešovského samosprávneho kraja, kde žije 120.000 Rómov.
Banskobystrický župan upozornil na dve úskalia, na ktoré zriadenie internátnych základných škôl naráža. "Rodiča rómskych detí musia v prvom rade chcieť, aby ich deti navštevovali takýto druh školy a ďalším problémom bude financovanie. Štát zatiaľ nepozná takýto typ vzdelávania, ktoré budeme musieť legislatívne pripraviť," dodal Milan Murgaš z Banskobystrického samosprávneho kraja, ktorý disponuje najmenšou, 70-tisícovou problémovou komunitou.
Košický samosprávny kraj je zriadením poradného orgánu predsedu Rady Rómov, vznikom komunitného centra koordinačných aktivít - KOCKA, a projektom na riešenie problémov marginalizovaných skupín obyvateľstva - MAXIM považovaný za lídra v riešení rómskej problematiky.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]