magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Karpatský euroregión a Košice pripravili projekt o sv. Alžbete.
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 24 2007 - 10:43 GMT
(TASR) - Posilňovanie cezhraničných partnerstiev medzi mestami a obcami v slovensko-maďarskom pohraničí a pripomenutie si osobnosti, ktorá formovala modernú Európu, je ambíciou spoločného projektu Karpatského euroregiónu (KER) a mesta Košice nazvaného Sv. Alžbeta - stopy histórie.

Putovné podujatie sa začalo v nedeľu 23. septembra v maďarskom Sárospataku, rodisku sv. Alžbety a vyvrcholí 18. novembra v Košiciach, informoval dnes Tibor Ičo z Magistrátu mesta Košice.
Projekt venovali 800. výročiu narodenia sv. Alžbety Uhorskej, známej svojimi charitatívnymi aktivitami medzi chudobnými. Pôjde pritom o pripomenutie si a zdôraznenie významu charity aj v súčasných podmienkach symbolickou projekciou, vrátane výjavov zo života sv. Alžbety.
V Sárospataku a následne aj v pohraničnom meste Sátoráljaújhely sa cez víkend okrem tlmočenia posolstiev priateľstva medzi predstaviteľmi miestnych samospráv a mestom Košice predstavilo so scénickým programom košické maďarské divadlo Thália úryvkom z hry Zoltána Egressyho Dobročinná o živote sv. Alžbety.
Podujatia projektu sa na slovenskom území začnú 7. októbra v Slovenskom Novom Meste v okrese Trebišov a budú pokračovať v rákócziovskom kaštieli v Borši (12. októbra), Trebišove (18. októbra) a v košických mestských častiach Krásna nad Hornádom (28. októbra) a Barca (9. novembra). Projekt vyvrcholí podujatím 18. novembra v košickej Historickej radnici.
Meno sv. Alžbety Uhorskej – Durínskej nesie Dóm v Košiciach ako jedna z najväčších gotických katedrálnych stavieb už od stredoveku. V jej priestoroch sa nachádza najvýznamnejšia pamiatka svojho druhu – hlavný oltár z rokov 1474 – 1477 s výjavmi zo života sv. Alžbety Uhorskej – Durínskej, ktorý považujú za najkrajšiu a najrozsiahlejšiu maľovanú legendu o sv. Alžbete v Európe.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]