magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Dni španielskej kultúry v Košiciach.
@ Kultúra -> Podujatia      Sep 24 2007 - 10:52 GMT
Španielčina si kliesni cestu svetom a prognostici tvrdia, že už okolo roku 2020 bude počet španielsky hovoriacich ľudí na planéte vyšší než tých, ktorí hovoria po anglicky. Aj Košice reagujú na tento trend, a preto tu máme najväčšie španielske gymnázium na Slovensku. V ročníku je až 68 žiakov, ktorých vyučuje 5 profesorov zo Španielska, 1 z Ekvádoru a ďalší profesionálni profesori španielčiny – Slováci. Škola má však aj nebilingválne triedy Spomínané Gymnázium Park mládeže 5 je v centre takmer každého diania v oblasti španielskej kultúry v Košiciach. Tento rok pripravuje už 2. ročník Dní španielskej kultúry v Košiciach v dňoch od 5. do 14. októbra.

V piatok 5. októbra ho otvorí plesom v Dome umenia.

V nedeľu 7. októbra bude mimoriadna Potulka Starým mestom. Milan Kolcun bude sprevádzať dvojjazyčne – po španielsky a slovensky. Témou sú Las Maravillas de la Calle Principal - Skvosty Hlavnej ulice. Začiatok je o 16:30 pred Vedeckou knižnicou – Hlavná 8.

V pondelok 8. októbra po 15:00 sa celá Hlavná ulica premení na najdôležitejšiu ulicu Barcelony – La Ramblu. Svojou vynaliezavosťou ju takto pretvoria študenti Gymnázia Park mládeže 5. Túto parádu si príde do Košíc prezrieť aj veľvyslanec Španielskeho kráľovstva na Slovensku v sprievode atašé pre vzdelávanie.
V ten istý deň o 16:30 Múzeum voskových figurín odprezentuje svoj nový bulletin v španielčine o osobnostiach Košíc.

Na utorok o 16:30 pripravuje Verejná knižnica Jána Bocatia Večer latinsko-americkej literatúry spojený s prezentáciou novej knihy Diamant nepokoja od mexického autora Amada Nerva, ktorú preložil Milan Kolcun. Podujatie bude na Hlavnej 48 a vstup je voľný. Večer o 19:00 hodine uvedie Štátne divadlo balet Don Quijote.

V stredu o 16:30 nadobudnú Dni španielskej kultúry spirituálnu dimenziu. V Dóme sv. Alžbety sa zrejme po prvýkrát v historii Košíc bude celebrovať svätá omša v španielčine.

Španielsky profesor Enrique Viňas Duque nacvičil so svojimi študentmi komédiu v španielčine Štyri srdcia s brzdou a spiatočkou. Uvidíte ju vo štvrtok vo Veritase o 16:30, vstupné je dobrovoľné.

V sobotu sa môžete pozrieť do priestorov Gymnázia park mládeže 5, do jeho španielskych i nešpanielskych tried, pozhovárať sa so študentmi a profesormi a simulovať prijímacie školy na túto školu.

Zlatým klincom programu bude koncert španielskeho pianistu Manuela Fernándeza. Predstaví sa v nedeľu 14. októbra v Múzeu Vojtecha Löfflera na Alžbetinej 20 o 19:00. Zahrá diela španielskych autorov, ale aj Musorgského Obrázky z výstavy. Záštitu nad jeho koncertom prevzal starosta mestskej časti Staré mesto. Ten bude po koncerte spolu s kultúrnym atašé Španielska Pablom Platasom a riaditeľkou bilingválneho gymnázia Alenou Bobákovou uvádzať do života najnovšiu knihu o Košiciach, ktorá je už aj v španielčine. Vstupné na koncert je dobrovoľné.

Dodatkovým podujatím budú nasledujúci týždeň 15. - 17. októbra Dni španielskej a latinskoamerickej kinematografie v najlepšom filmovom klube na slovensku – Cinefil.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]