magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

ENERGIA/ČES:Nová elektráreň v Trebišove môže prispieť k energetickej bezpečnosti.
@ Aktuálne -> Rôzne      Sep 27 2007 - 14:53 GMT
(TASR) - Dosiahnuť vyrovnanú energetickú bilanciu Slovenska, ktoré podľa vládou prijatej Stratégie energetickej bezpečnosti (SEB) SR musí do roku 2030 zabezpečiť približne 6 600 MW elektriny z nových zdrojov, môže podľa Československej energetickej spoločnosti (ČES), a. s., Košice pomôcť výstavba nového energetického zdroja (NEZ) v Trebišove.

ČES, ktorá projekt pripravuje, sa nazdáva, že stavať nové elektrárne je nevyhnutné čo najskôr. Vychádza pritom zo skutočnosti, že podľa SEB, ktorú vypracovalo Ministerstvo hospodárstva SR, sú na dosiahnutie vyrovnanej bilancie medzi spotrebou a výrobou elektriny na Slovensku potrebné investície vo výške približne 460 miliárd Sk. Na tepelné elektrárne, ktorou by mal byť aj NEZ v Trebišove, sa z tejto sumy odhaduje 11 %. Analýza konštatuje, že rizikovým obdobím z hľadiska bezpečnosti zásobovania Slovenska elektrinou budú roky 2009 až 2013, kedy ešte nebude k dispozícii celý výkon z rozostavanej JE Mochovce. Celkový úbytok výrobnej kapacity v SR v rokoch 2006 až 2010 vyčíslil rezort hospodárstva na 1 370 MW a do roku 2030 až na 3 855 MW, čo je strata oproti roku 2006 takmer 56 %. Koncepcia energetickej bezpečnosti očakáva pritom do roku 2030 ročný rast spotreby elektriny v rozpätí 0,8 – 2,3 %. Do roku 2030 bude teda potrebné zabezpečiť približne 6 600 MW elektriny z nových zdrojov. Najmä východ Slovenska je dlhodobo poddimenzovaný, čo ešte vzrastie po plánovanej rekonštrukcii Elektrárne Vojany.
Ako uviedla hovorkyňa spoločnosti pre projekt NEZ Eva Sagálová, z reálneho hľadiska je momentálne v najlepšom štádiu príprava projektu výstavby trebišovského NEZ. Informovala, že práce na dokončení štúdie posudzovania vplyvov na životné prostredie EIA, do ktorej sa zapracúvajú posledné pripomienky, sú vo finálnom štádiu.
Výstavba NEZ v Trebišove by podľa hovorkyne trvala len 5 rokov a nový zdroj by do našej siete dodal až 885 MW. Tento menovitý výkon by mal byť tvorený troma uhoľnými blokmi s fluidným spaľovaním o výkone 3 x 240 MW a jedným paroplynovým blokom o nominálnom výkone 165 MW. NEZ je navrhovaný s ohľadom na odporúčanie referenčných dokumentov Európskej únie k aplikácii najlepšej dostupnej techniky na uhoľné bloky porovnateľnej výkonnosti.
V kombinácii s veľkým paroplynovým zdrojom ho pripravujú ako prvý v podmienkach SR. Investícia sa odhaduje vo výške 40 miliárd Sk. ČES ako developer projektu je momentálne v záverečnej fáze rokovaní s významnými zahraničnými energetickými spoločnosťami, ktoré by mali elektráreň prevádzkovať.
ČES založili v decembri 2005 na prípravu a realizáciu novej tepelnej elektrárne v lokalite Trebišov. Spoločnosť zatiaľ plní svoje poslanie formou externých zmlúv. Všetky organizačné, koordinačné, komunikačné a projektové činnosti zabezpečuje prostredníctvom špecializovaných spoločností ako je SLOVENSKÁ ENERGIA, a. s., Energoprojekt Praha, HPK-engineering, a. s., Košice, externí spracovávatelia dokumentácie, technickí odborníci, geodeti, environmentalisti, účtovníci, právnici a podobne. Po vstupe zahraničného investora do spoločnosti plánuje prijímať vlastných zamestnancov.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]