magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Košice získajú poslednú kópiu kresla Františka II. Rákocziho.
@ Aktuálne -> Rôzne      Oct 03 2007 - 09:11 GMT
(TASR) - Východoslovenské múzeum v Košiciach rozšíri svoje zbierky o kópiu kresla Františka II. Rákocziho. Ide o dar predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Sziliovej, ktorý múzeu sľúbila počas svojej poslednej návštevy začiatkom tohto roka. Originál kresla je vlastnoručným dielom Františka II. Rákocziho. Podľa dobových dokladov ho vyrezal a maľoval vo vyhnanstve v Turecku.

Košice získajú tretiu a podľa stanoviska Maďarského národného múzea zároveň aj poslednú kópiu historického kresla. Jedna z kópií sa nachádza v Turecku a jednu vlastní Rákocziho múzeum v maďarskom Sárospataku.
"Stolička je už hotová. Bohužiaľ, pani predsedníčka na Slovensko osobne nepríde, ale posiela svojho zástupcu. Dar by mal odovzdať šéf jej kabinetu. Akcia sa uskutoční podľa pôvodného plánu," povedal pre TASR János Szerencsés, generálny konzul Maďarskej republiky v Košiciach.
Originál sa dodnes nachádza v Maďarskom národnom múzeu, kde sa dostal na základe výmenných dohôd medzi Slovenskom a Maďarskom v 70. rokoch. "Kreslo sa do Košíc dostalo začiatkom 20. storočia spolu s ostatkami Františka II. Rákocziho a ďalšími predmetmi z jeho tureckého vyhnanstva. Na základe medzištátnej dohody Československej republiky a Maďarskej republiky v 70. rokoch došlo k výmene zbierok medzi múzeami oboch krajín. Na základe toho kreslo z nášho múzea bolo vymenené za grafiky Albrechta Durera, ktoré patrili jednému zo zakladateľov nášho múzea," povedal pre TASR Robert Pollák, riaditeľ Východoslovenského múzea v Košiciach. Ako ďalej dodal, hodnota originálu historicky jedinečného diela je nevyčísliteľná.
Vyše ročné úsilie múzea o získanie kópie kresla bude zavŕšené vo štvrtok. Slávnostné odovzdanie daru sa uskutoční v priestoroch Východoslovenského múzea - expozície pamätného domu Františka II. Rákocziho - Rodošto v Košiciach o 15.00 hodine.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]