magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Divadlo Thália začalo sezónu dvoma premiérami.
@ Kultúra -> Divadlo      Oct 03 2007 - 09:12 GMT
(TASR) - Krátko po otvorení divadelnej sezóny ponúka maďarské divadlo Thália v Košiciach dve premiéry. Dospelým divákom je určená veselohra zo 60-tych rokov Podivný pár. O priazeň detí sa uchádza hudobná rozprávka Tajomstvo ukradnutého vajíčka.

Tvorcovia sa spolu s vedením divadla zhodli na potrebe detských predstavení pre deti maďarskej národnosti. Divadlo Thália preto ročne uvedie tri detské predstavenia, ktoré ponúka aj mimo Košíc.
Tajomstvo ukradnutého vajíčka je rozprávka o dospelých a o deťoch, o malých a veľkých, o priateľstve, prefíkanosti, o tom, aké dôležité je vysloviť pravdu a že za peniaze ozajstnú lásku a priateľstvo nezískame. "Deti sa v hre stretnú s vlkom, prefíkanou líškou a kuriatkom. Ide o interaktívnu rozprávku s pesničkami, na ktorú deti reagujú veľmi spontánne, fandia kuriatku a spoznávajú vlka, z ktorého sa napokon vyvinie spojenec kuriatka proti falošnej líške," povedal režisér a autor kostýmov Peter Cibula.
Podľa režiséra je na hre najpútavejší humor a všetko medzi riadkami, čo deti veľmi dobre poznajú zo svojho života. "Hra sa detskou formou dotýka problematiky citového vydierania detí, ktoré sa nachádzajú medzi dvoma rozhádanými rodičmi a stávajú sa predmetom ich hádok a manipulácie," dodal Cibula.
Hra mala premiéru 25. septembra a najbližšie ju divadlo Thália uvedie v novembri.
Veselohra Podivný pár je úspešnou broadwayskou inscenáciou zo 60-tych rokov, ktorá sa pre veľký úspech dočkala aj filmového spracovania. Hrdinom komédie je Oskar, rozvedený novinár, ktorý prichýlil do bytu svojho priateľa Félixa. Dočasné spolužitie dvoch nezlučiteľných pováh iskrí konfliktmi, ktoré spôsobujú bizarné komické situácie. V hlavnej úlohe sa netradične predstaví režisér predstavenia Károly Korognai. "Nejde o moje prvé takéto zdvojenie úloh. Nenašiel som charakterovo vhodného herca. Režírovať a zároveň účinkovať je veľmi náročné, preto ďakujem najmä svojim spolupracovníkom, ktorí so mnou mali trpezlivosť," reagoval režisér. V hre sa v úlohe Cecily predstaví aj momentálne najpopulárnejšia herečka divadla Thália Viktória Ráková.
Hra Podivný pár bude mať premiéru 5. októbra v košickom divadle Thália.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]