magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Českí ústavní sudcovia potvrdili nadštandardné vzťahy s ÚS SR.
@ Aktuálne -> Rôzne      Oct 05 2007 - 09:12 GMT
(TASR) - Spoznali sme, čo sú to nadštandardné vzťahy, skonštatoval na záver štvordňovej návštevy na Ústavnom súde SR v Košiciach predseda Ústavného súdu (ÚS) Českej republiky Pavel Rychetský.

Ústavní sudcovia oboch krajín sa od roku 1993 navštevujú pravidelne raz ročne, majú k sebe blízko aj na profesionálnej báze a majú veľa spoločných problémov. Jedným z nich je zahltenosť oboch súdov. "Ústavnými sťažnosťami na prieťahy, pokiaľ sa ešte niekto pomýli a podá ich na ÚS, odmietne ich asistent a už sa nimi nezaoberáme. Táto agenda už u nás neexistuje. Prijali sa novely procesných predpisov, kde riešenie prieťahov všeobecných súdov rieši tzv. rakúsky model. Akýkoľvek účastník sporu sa môže obrátiť na súd vyššej inštancie v priebehu sporu, ktorý určí lehotu na prevedenie určitého úkonu," uviedol Rychetský na margo zahltenosti slovenského Ústavného súdu sťažnosťami na prieťahy v súdnom konaní.
"Môžeme si dovoliť určitú formu spolupráce, pretože základ je spoločný. Odlišné je riešenie určitých prípadov, ale na každom jednom rozhodnutí sa dá nájsť nejaká spoločná veta, spoločný právny názor použiteľný u nich aj u nás," skonštatovala na záver návštevy predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.
Odbremenenie slovenského ÚS by mala priniesť novela zákona o konaní pred Ústavným súdom, ktorá by mala byť podľa informácií Macejkovej prijatá do konca tohto roka. "Máme záujem oklieštiť právomoci a kompetencie ÚS najmä v oblasti riešenia sťažností na prieťahy v súdnom konaní. Uvažuje sa aj o odbremenení ÚS od riešenia sťažností na priebeh komunálnych volieb," informovala Macejková.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]