magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Predsedníčka ÚS SR nemá právomoc odvolať sudcu Horvátha.
@ Aktuálne -> Rôzne      Oct 19 2007 - 09:02 GMT
(TASR) - Predsedníčka Ústavného súdu (ÚS) SR Ivetta Macejková nemá právomoc odvolať sudcu ÚS, uvádza sa v jej včerajšom stanovisku k medializácii informácie ohľadom sudcu ÚS Juraja Horvátha týkajúcej sa jeho odsúdenia z roku 1996.

Podľa informácií, ktoré má predsedníčka k dispozícii, "sudca Horváth bol navrhnutý za kandidáta na sudcu ÚS v roku 2002 Stranou maďarskej koalície a 4. júla 2002 bol na návrh Národnej rady Slovenskej republiky podľa čl. 102 ods. 1 písm. s) a čl. 134 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky vymenovaný vtedajším prezidentom SR Rudolfom Schusterom za sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky na 12 rokov."
"V súvislosti s obsahom horeuvedenej citácie chcem poukázať na čl. 138 ods. 1 a 2 Ústavy Slovenskej republiky, ktorý mne, ako predsedníčke Ústavného súdu Slovenskej republiky nedáva, a to z akéhokoľvek dôvodu, právomoc odvolať sudcu Ústavného súdu Slovenskej republiky," uvádza sa v stanovisku predsedníčky ÚS.
Macejková dostala v popoludňajších hodinách vyjadrenie sudcu Horvátha, v ktorom sa uvádza, že nemal dôvod a nemá dôvod tajiť, že bol za skutok z roku 1993 súvisiaci s výkonom funkcie konateľa obchodnej spoločnosti odsúdený na podmienečný trest odňatia slobody v trvaní pol roka s podmienečným odkladom na jeden rok. Tento trest mu bol po uplynutí skúšobnej doby zahľadený. "V čase, keď som sa uchádzal o funkciu sudcu ÚS, som spĺňal všetky podmienky, ktoré mi Ústava Slovenskej republiky a zákon kladie na výkon tejto funkcie. Túto funkciu sudcu vykonávam už takmer šesť rokov v súlade s ústavným sľubom a podľa svojho najlepšieho svedomia a presvedčenia," uvádza sa v dnešnom stanovisku Horvátha, ktoré poskytol predsedníčke ÚS Ivette Macejkovej.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]