magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Henryk Wichniewicz: Prenikanie
@ Kultúra -> Výtvarné umenie      Oct 30 2007 - 15:38 GMT
Krajské osvetové stredisko kultúry v Košiciach, Krosnienski dom kultury, Sukromná galéria - ateliér VEBA a Spolok Poliakov a ich priateľov na Slovensku pozývajú všetkých priateľov výtvarného umenia na otvorenie výstavy prác Krosnienského výtvarníka Henryka Wichniewicza s názvom "Prenikanie", ktoré sa uskutoční 7.11 o 16.30 v priestoroch Galérie KOS na Hviezdoslavovej ulici.

Henryk Wichniewicz

Narodil sa v roku 1951 v Mirczi(v Mirči) na Lubielsku (Poľsko). Svoje vzdelávanie začal na Strednej ekonomickej škole v Hrubešove, potom v štúdiu pokračoval v Štátnom kultúrno – osvetovom inštitúte v Krosne, neskôr v režisérskej škole pre divadelných inštruktorov v Lodži a Vysokej škole pedagogickej v Rzesowe.

V roku 1973 začal pracovať v Krosnianskom dome kultúry ako divadelný inštruktor.

Druhou záľubou Henryka Wichniewicza je výtvarné umenie. Sám projektuje a realizuje scénografie a výtvarné scény v predstaveniach, ktoré režíruje. V tejto oblasti je samoukom. Obľúbenou témou jeho maliarskych prác je bieščadská príroda. Obrazy prezentované na výstave – ktoré vznikli v posledných 4 rokoch sa líšia od skorších prác, ktoré bolo možné vidieť v Jasle pri predchádzajúcich výstavách.

Autor o svojej výstave :

PRENIKANIE – tak som pomenoval svoju výstavu predstavujúcu súbor cieľavedomo tvorených a vybraných obrazov z posledných rokov. Sú to obrazy nové a je to ich vystavovateľký debut. V určitom zmysle sú súhrnom doterajších maliarských skúseností, dielňou maliarskeho videnia. V nich sa koncentrujú moje veľmi osobné zážitky, emócie a dojmy. Sú tiež citovým a dojmovým záznamom a maliarskou interpretáciou chvíľ strávených na plenéroch, o.i. v Izabeline, Sanoku, Nozdrzcu, Dwerniku Zádieli –Dvorníkoch a Spišskom Podhradí. Na druhej strane, plenérový priestor, farby, svetlo a široký záber boli silnou inšpiráciou, aby prebleskla tvorivá iskra spôsobujúca, že vznikli tieto a takéto obrazy. Prenikanie z jednej strany je pre mňa skutočné – keď prenikajú a dopĺňajú sa múzy divadla a výtvarného umenia, ale je to tiež prenikanie farieb a foriem, prenikanie citov a zážitkov, vzájomné prenikanie živlov, ktoré vnímame v každej chvíli – to všetko nachádza odraz v mojich obrazoch.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]