magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jazz FOR SAle I.
@ Kultúra -> Koncerty      Oct 31 2007 - 10:31 GMT
Prvý koncert XVI. ročníka festivalu Jazz FOR SAle sa uskutoční v sobotu 3.11.2007 v Historickej radnici na Hlavnej. Košickému publiku sa predstavia :

FUSIO GROUP
VERTIGO QUINTET
LESZEK MOZDZER
DIDIER LOCKWOOD NEW QUARTET FEAT. MIKI SKUTA



FUSIO GROUP
Péter Szendöfi, líder skupiny vytvoril svoju prvú kapelu hneď po absolvovaní Fakulty jazzu na maďarskej Hudobnej akadémii v r. 1992. Kapela hrala svoje vlastné kompozície v štýle jazz-fusion, ktoré písal a aranžoval Szendöfi, a ktoré nahrala na albume "Live Rhythm" (r. 1995). Ďalšia nahrávka Fusia Quartet s názvom "Attitudes" (Periferic Records) bola vydaná v r. 1999. V septembri r. 2000 vstúpil do Fusia Quartetu hráč na klávesové nástroje Áron Romhányi a od tej doby hrá skupina v nezmenenej zostave. Zmenila si meno na Fusio Group a začala hrať progresívnejšiu hudbu s mnohými free-jazzovými improvizáciami. Koncertný album tohoto zoskupenia s názvom "Energy" vyšiel v r. 2003. V januári 2007 nahralo Fusio Group svoj štvrtý "hard - edged" album "Stickman", ktorý vydali v Tom-Tom Records. Tento album je doteraz ich najvyzretejším a najrôznorodejším, v ktorom výrazne pokročili pri vytváraní jedinečného štýlu a kompaktného zvuku. Členovia kapely sú v Maďarsku na najvyšších priečkach a sú najčastejšie najímanými hudobníkmi. V roku 2006 získala Fusio Group v eMeRTone (štátnom maďarskom rádiu) ocenenie "najlepšia jazzová kapela".

Obsadenie:
Eelek István - saxofón
Kormos János - gitara
Romhányi Áron - klávesové nástroje
Barabás Tamás - basová gitara
Szendöfi Péter - bicie

VERTIGO QUINTET
Mladá, energická kapela, ktorá ako inšpiráciu udáva osobnosti - A. Scriabin, C. Debussy, T. Monk, Ch. Mingus, M. Davis, O. Coleman, ECM, ako i Bjork, Bill Frisell, John Zorn a Radiohead. Vertigo Quintet vznikol koncom roka 2002 ako projekt hudobníkov so zámerom hrať vlastnú hudbu, čoho výsledkom je atmosférický mix drum&bass a moderného jazzu typu ECM. Základom kapely bolo Daniel Šoltis Trio, kde okrem košického rodáka účinkovali i Rastislav Uhrík a Vojtěch Procházka, ktoré získalo v súťaži "Junior Jazz" ocenenie "Nejlepší jazzová skupina roku 2003". Daniel Šoltis okrem toho získal i ocenenie "Sólista roku 2004". Všetci členovia skupiny VERTIGO, okrem V. Procházku, sú od roku 2005 členmi OPEN SEXTETu, s ktorým sa zúčastnili prestížneho jazzového festivalu v Montreaux. V r. 2007 kapela spolupracovala na CD Dua "Tarafuki" Auris.

Obsadenie:
Marcel Bárta - altsaxofón, soprán saxofón, basklarinet
Oskar Török - trúbka
Vojtěch Procházka - klavír
Rastislav Uhrík - kontrabas
Daniel Šoltis - bicie

LESZEK MOZDZER (1971)
V rodnom Gdaňsku navštevoval Hudobnú akadémiu a už v priebehu štúdií zbieral všemožné ocenenia na domácich a medzinárodných súťažiach. V oblasti jazzu začínal relatívne neskoro - v skupine klarinetistu Emila Kowalského, kvartete Zbigniewa Namyslowského, a v r. 1991 sa stal spolutvorcom jedného z najúspešnejších zoskupení novej poľskej vlny - Milosc, ktoré počas svojej šesťročnej existencie vydalo rovnaký počet albumov, vrátane dvoch s legendárnym avantgardným trúbkarom Lesterom Bowiem. Vyústením raného obdobia bol pravidelne pulzujúci Mozdzerov sextet "Talk To Jesus" (GOWI, 1996), ktorý bol magazínom Jazz Forum označený za album roku. V rebríčkoch Jazz Forumu bol niekoľkokrát vyhlásený za jazzmana roka a priebežne v r. 1993-1999 za najlepšieho jazzového klaviristu. Duetá s americkým kontrabasistom Davidom Friesenom "Facing the Wind" (Power Bros, 1996) sa prelínajú s konverzáciou saxofonistu Adama Pieronczyka. Zúročením ich spoločných ciest bola trojica zvukových denníkových záznamov "Live in Sofia" (Not Two, 1997), "Anniversary Concert for Hestia" (Hestia, 1996) a hlavne ukrajinský snímok s dátumovým titulom "19-9-1999" (GOWI, 2003). Duetám predchádzali záznamy z Kijevskej a Ľvovskej filharmónie "Solo in Ukraine" (GOWI, 2003), na ktorých okrem Chopina a Mozdzera zaznie aj "klasik" Herbie Hancock. Dodnes Mozdzerova diskografia obsahuje takmer sedem desiatok albumov, v ktorých je možné nájsť rozmanité druhy participácií, či už autorských alebo interpretačných, napr. participácia s Pat Methenym na nahrávke "Always and Forever" Anny Marie Jopek. Komerčný úspech a odozvu nevídaných rozmerov priniesli jeho projekty "Piano" (2000) a "Piano Live" (ARMS Records, 2004). V súčasnosti koncertuje s dánskym kontrabasistom Larsom Danielssenom a izraelským percusionistom Zoharom Frescom, s ktorými pod názvom "Leszek Mozdzer Dream Team" vydal albumy "The Time" (2005) a "Between us and the Light" (Outside Music, 2006). Poslednou nahrávkou, ktorú realizoval iba s Larsenom Danielssenom je album "Passo Doble" (ACT, 2007).

DIDIER LOCKWOOD (1956)
Narodil sa v Calais, kde študoval klasické husle a kompozíciu na konzervatóriu. Vďaka svojmu bratovi sa však zameral na inú než klasickú hudbu a tak svoje štúdium v r. 1972 ukončil. Uchvátila ho improvizácia Jean-Luc-Pontyho na albume Franka Zappu "King Kong" a ovplyvnili ho aj Zbigniew Seifert a Stéfane Grappelli. Začal sa venovať elektrickým husliam a vstúpil do progresívnej rockovej skupiny Magma, s ktorou v r. 1975 nahral album "Live/Hhai". Pôsobil aj s quebeckou fusion skupinou Uzeb na ich albume "Absolutely Live". Pamätný je jeho koncert z 23.7.1982 zo švajčiarskeho Montreaux s gitaristom Alanom Holdsworthom, bubeníkom Billym Cobhamom. basistom Jackom Bruceom klávesovým hráčom Davidom Sanciousom. V r. 2001 založil školu improvizácie na strunové nástroje CDML (Centre des Musiques Didier Lockwood). Pod svojím m59om nahral 26 albumov a participoval na viac než 90 tituloch. Program koncertu bude vychádzať z posledného albumu, ktorý pod názvom "Globentrotter" nahral so svojou skupinou New Quartet.

Obsadenie:
Didier Lockwood - husle
Benoit Sourisse - Hammond organ
Stéphane Guillaume - saxofón
André Charlier - bicie

MIKULÁŠ SKUTA (1960)
Klávesový hráč, skladateľ, kapelník a aranžér a v 90-tych rokoch zakladateľ skupiny "The Quartet". Neskôr spolupracoval s renomovanými osobnosťami európskeho jazzu ako Benjamin Schmid, Wolfgang Muthspiel, Thomasz Stanko a pod. V r. 2002 vydal album „Identity“ s medzinárodnou zostavou. V poslednom čase sa realizuje v triu s bubeníkom M. Valihorom a basgitaristom O. Rózsom. V rámci vážnej hudby sa prezentuje ako bravúrny inštrumentalista a žne medzinárodné úspechy s dvoma bachovskými albumami "Goldbergovské variácie" (Hevhetia, 2004) a "Works for Keyboard" (Hevhetia, 2005).

Cena vstupenky: 250,- Sk
Predaj vstupeniek:MIC Košice - OD Dargov, Tesco
ICMK – Hlavná 59
Ticketportál
Historická radnica – hodinu pred koncertom   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]