magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Jazz FOR SAle II.
@ Kultúra -> Podujatia      Nov 05 2007 - 14:55 GMT
Druhý koncert festivalu Jazz FOR SAle sa uskutoční v sobotu 10. 11. 2007 v Historickej radnici na Hlavnej 59. Košickému publiku sa predstavia :

JAZZ Q MARTINA KRATOCHVÍLA
FEKETE-KOVÁCS KORNÉL QUINTET
S.W.TRIO
HIROMI


JAZZ Q MARTINA KRATOCHVÍLA
Klávesový hráč, skladateľ a v 90-tych rokoch zakladateľ vydavateľstva Bonton. Zakladateľ jazz-rockovej skupiny Jazz Q a v Čechách jeden z priekopníkov vo využití elektronických klávesových nástrojov a počítačov v hudbe. 26. októbra 2007 vychádza exkluzívne balenie 8 CD s albumami a raritnými nahrávkami legendy českej jazz-rockovej histórie z r. 1974 - 1991. Túto kompiláciu vybral a zostavil sám Kratochvíl a od úvodnej "Pozorovateľne" po záverečné bonusové "Co se na desky nevešlo" ide o počúvanie špičkových skladieb inštrumentalistov a vokalistov. Vedľa klávesistu Kratochvíla ide pre mnohých o zásadné obsadenie: Francl, Padruněk, Vrbovec a speváčka Joan Duggan, či ďalších z jeho stálych a príležitostných partnerov, ktorými boli Andršt, Faukner, Laun, Martinec, Tomek, Helešic, Trnavský, Petr, Kozma a v úlohe hostí ešte dve desiatky ďalších vrátane Kalandru, Kulhánka, J. Veselého, Grigláka, alebo C&K Vocal.

Diskografia:
1. Coniunctio, Supraphon 1970 (s Blue Effect)
2. Pozorovatelna (Panton 1973)
3. Symbiosis (Supraphon 1974, CD Bonton 1978)
4. Elegie, Supraphon 1976
5. Zvěsti (Supraphon 1978, angl. verzia pod názvom "Tidings")
6. Hodokvas (Supraphon 1979)
7. Hvězdoň (Supraphon 1984)
8. 1974-75 live (Bonton 1991)
9. Album, který nikdy nevyšel /Pozorovatelna (nahrávky z 70. a 80. rokov, sčasti nevydané; Sony Music/Bonton 2001)

Kompilácia:
I. The Best Of Jazz Q (Panton 1995)

Obsadenie:
Martin Kratochvíl - klávesové nástroje
Zdeněk Fischer - gitary
Přemysl Faukner - basová gitara
Jaromír Helešic - bicie
Oskar Petr - spev

FEKETE-KOVÁCS KORNÉL QUINTET
Fekete-Kovács Kornél je režisér, trúbkár, kornetista, skladateľ, aranžér a kapelník. Ako sólista a štúdiový hráč nahral viac než 100 albumov. Absolvoval Jazzovú fakultu hudobnej akadémie Liszta Ferencza. V r. 1989-92 pôsobil v Studium Dixieland Bande, v r. 1990-92 v Quintet Fortinbrass, v r. 1992-94 v Brass Age, v r. 1993-98 v Oláh Kálmán Sextet, v r. 1997-2002 v Blacksmith Workshop. V r. 1998 bol jedným zo zakladateľov Budapešť Jazz Orchestra, kde pôsobil ako umelecký vedúci a sólista od začiatku až do roku 2005. Od r. 2002 je členom Dés László Septet, Class Jazz Band Eszter Horgas, a Emil Rulez group. Od r. 2003 je sólistom skupiny Németh Gábor Project. Na jeseň roku 2005 sformoval Fekete-Kovács Kornél Quintet pri príležitosti nahrávky pre film "Better halves" (Lepšie polovičky) režiséra Pétera Lászlóa. Repertoár skupiny je založený hlavne na kompozíciách kapelníka, ale autorsky sa realizujú aj Kálmán Oláh a Viktor Hárs.

Obsadenie:
Fekete-Kovács Kornél - trúbka
Kálmán Oláh - klavír
Viktor Hárs - basa
Szabolcz Oláh - gitara
András Dés - bicie

S.W.TRIO
Inštrumentálne trio, ktoré sa sformovalo v r.2001. Stretli sa na postgraduálnom štúdiu v Częstochovej v Klube Jazz Fellowship, ktorý je dodnes ich domovským sídlom. Ide o nadšencov a milovníkov tradičných jazzových foriem, ako aj neskoršieho swingového štýlu, kde sa prezentujú svojím temperamentom a výnimočným zvukom jednak v skupinovej hre, ako i v sólových partoch. K zdrojom ich repertoáru patrí hudba G. Gerschwina, I. Berlina, D. Ellingtona ako aj Stephana Grappelliho alebo Djanga Reinhardta. Ich skutočne špecifický a jedinečný spôsob hudobnej prezentácie svetového jazzu im priniesol úspech, ktorý sa ešte znásobil po nahraní albumu "Happy Times" (2007).

Siergiej Wowkotrub
je absolventom husľovej triedy Hudobného konzervatória v Kijeve. v súčasnosti je sólistom Filharmonického symfonického orchestra v Częstochovej.

Andrzej Nowicki
je strojným inžinierom a členom "Five O' Clock Orchestra", kde strieda banjo a gitaru a zároveň je aj umeleckým lídrom skupiny "Hot Jazz Spring".

Daniel Pomorski
absolvoval fakultu jazzu a populárnej hudby v triede prof. Piotra Wojtasika na Hudobnej akadémii vo Wroclawi. Je známy ako trúbkar v kapele "Five O' Clock Orchestra", ale nástrojom jeho snov bol vždy kontrabas!

HIROMI (1979)
Ešte pred ukončením Berklee College of Music vydáva v r. 2000 debutový album "Another Mind" (Telarc), ktorý sa stretol s nadšenými ohlasmi u odbornej i laickej verejnosti. po výmene rytmiky - basa M.Cohn a bicie D. Di Censa - za tandem M. Valihora bicie a A. Jackson - basa pokračuje trio v koncertovaní a nahráva druhý album "Brain" (Telarc, 2004), na ktorom sa už ako stály člen kapely prezentuje basista Tony Grey. S dvojročným odstupom nahráva trio tretí album "Spiral", na ktorom produkcia formácie predstavuje fúziu jazzu a klasickej hudby s vplyvom progresívneho rocku, prezentovaná s obrovským hráčskym nasadením a virtuóznou technikou jedného z najväčších objavov súčasnej jazzovej scény - Hiromi.

MARTIN VALIHORA (1976)
Absolvent Bratislavského konzervatória a renomovanej Berklee College of Music patrí v súčasnosti k najvyhľadávanejším slovenským bubeníkom a najrešpektovanejším inštrumentalistom, ktorý sa doteraz podieľal na nahrávaní viac než 30 albumov. Je jedným z mála, ktorým sa podarilo presadiť sa v USA a spolupracovať nielen so špičkovými hudobníkmi svojej generácie, ale aj s legendami ako Don Grusin či Anthony Jackson. Obrovské medzinárodné renomé mu prinieslo účinkovanie v triu japonskej fenomenálnej klaviristky Hiromi, s ktorou nahral dva albumy a absolvoval niekoľko svetových turné po Amerike, Európe a Japonsku.

Cena vstupenky : 250,- Sk
Predaj vstupeniek : MIC Košice - OD Dargov, Tesco
ICMK – Hlavná 59
Ticketportál
Historická radnica – hodinu pred koncertom   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]