magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Na Ústavnom súde SR je novela vysokoškolského zákona.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 06 2007 - 09:51 GMT
(TASR) - Na Ústavnom súde (ÚS) SR včera prijali podanie skupiny opozičných poslancov Národnej rady (NR) SR na novelu vysokoškolského zákona. Podanie bude na najbližšom neverejnom zasadnutí pléna ÚS pridelené sudcovi-spravodajcovi, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

V 13-stranovom podaní poslanci konfrontujú novelu zákona s právom na slobodu podnikania, na pokojné užívanie majetku a s právom na vzdelanie. V závere žiadajú ÚS o promptné rozhodnutie, pričom citujú zákon o organizácii ÚS, ktorý sa pri prerokúvaní návrhov nemusí riadiť poradím, v akom mu došli, ak vec, ktorej sa niektorý návrh týka, považuje za naliehavú.
Tridsaťpäť opozičných poslancov NR SR za KDH, SDKÚ-DS a SMK sa zhodlo, že dôvodom protiústavnosti je najmä spoplatnenie vysokoškolského štúdia externistov. "Spoplatnením vzniknú dve kategórie externých študentov – platiaci a neplatiaci, pričom o tom budú rozhodovať svojvoľne úradníci ministerstva školstva a príslušnej vysokej školy," uviedol na piatkovej tlačovej konferencii v Bratislave bývalý minister školstva Martin Fronc (KDH).
Opozícia vidí rozpor aj v tom, že novela určuje, že súkromné vysoké školy môžu prijať najviac toľko externých študentov, koľko ich prijmú na daný študijný program na denné štúdium. Toto diskriminuje najmä čerstvých absolventov škôl, ktorí nemajú vlastné príjmy. Podľa Ústavy SR majú občania právo na bezplatné vzdelanie v základných školách a stredných školách, podľa schopností občana a možnosti spoločnosti aj na vysokých školách.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]