magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Interaktívny zborník poézie na internete pripravuje OZ Pectus.
@ Kultúra -> Literatúra      Nov 08 2007 - 12:58 GMT
(TASR) - Príležitosť ľuďom s básnickými vlohami zapojiť sa do interaktívneho písania poézie prostredníctvom internetu dáva projekt Verse Versus Verse, s ktorým prichádza košické občianske združenie (OZ) spisovateľov a výtvarníkov Pectus. Finančne ho podporilo mesto Košice v rámci svojej kandidatúry na Európske hlavné mesto kultúry 2013.

Účastníci projektu všetkých vekových kategórií sa prostredníctvom internetovej stránky www.vvv.eu.sk môžu od 10. do 17. novembra podieľať aktívne či pasívne na príprave a vydaní prvého zborníka slovenskej interaktívne písanej poézie, ktorý vyjde ešte do Vianoc v elektronickej i printovej podobe, uviedol dnes pre TASR Richard Kitta z OZ Pectus. Spresnil, že užívateľ sa po zaregistrovaní v špeciálnom web priestore môže spolupodieľať na vytváraní básnického textu v reálnom čase. Poetickú simultánku povedie renomovaný košický básnik Dalimír Stano, ktorý sa predstaví v úlohe automatu na poéziu pod pseudonymom Poemat. Vytvorený text bude priebežne ukladaný do databázy pre prehliadanie a finálne spracovanie.
Podľa Kittu tento pôvodný autorský net-art je obdobou, ale nie kópiou multimediálnych umeleckých podujatí v Paríži, Bruseli či Berlíne. "Ide o jedinečnú formu prezentácie mestskej poézie, evokujúcej digitálne grafitti, interaktívny happening s dôrazom na slovo a znak ako základ medziľudskej komunikácie. Ak sa nám podarí projekt dofinancovať, výsledkom by mohol byť vôbec prvý zborník takto písanej poézie v kontexte slovenskej literatúry," povedal Kitta. Dodal, že projekt nie je jednorazový, ale po jeho overení v praxi v ňom chcú pokračovať aj v budúcnosti.
Organizátori poetického chatu na webe veria, že projekt zaujme mnohých ešte neprebudených autorov. Projekt VVV si kladie za cieľ technicky nenáročným spôsobom priblížiť súčasnému človeku tvorivé písanie a ponúknuť mu možnosť sebarealizácie a prezentácie.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]