magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Budova košického magistrátu dostala bezbariérový vstup.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 12 2007 - 16:08 GMT
(TASR) - Bezbariérový vstup do objektu Magistrátu mesta Košice (MMK) a jeho Kancelárie prvého kontaktu môžu oddnes cez pohyblivú plošinu využívať aj imobilní občania na invalidných vozíkoch, rodičia s deťmi v kočíku či ťažšie sa pohybujúci zdravotne postihnutí občania.

Plošina, ktorú dali do užívania, prekonáva trojmetrové prevýšenie s 19 schodmi, informovala hovorkyňa MMK Jana Geročová. Zariadenie zodpovedá európskej smernici, rýchlosť pohybu päť metrov za minútu umožňuje samoovládanie a sprievodnú osobu. Budova MMK postavená v polovici osemdesiatych rokov minulého storočia len pre vtedajšie stranícke orgány nerátala so vstupom pre telesne postihnutých občanov. Geročová informovala, že vstup do budovy cez podzemné garážové priestory a šikmú drevenú rampu, slúžiaci niekoľko posledných rokov ako provizórium, teraz už nebude potrebné používať.
Príprava vstupu zahrnula realizáciu bezbariérového prechodu z parkoviska na priľahlý chodník, potrebné stavebné úpravy schodišťa a vstupu, ako aj realizáciu elektroinštalácie plošiny a signalizačného zariadenia. Vlastné zariadenie - šikmá schodisková plošina Velcon V65 - je na ľavej strane zastrešeného exteriéru pri severnom vstupe do budovy. Zdvíhaciu rampu pri príchode dopravným prostriedkom na parkovisko k vyhradeným miestam pre imobilných občanov obslúži vrátnik cez kamerový systém so stojanovým mikrofónom. Príchod môže avizovať občan stojanovým zvončekom. Užívateľ prichádzajúci ako návšteva alebo klient Kancelárie prvého kontaktu privolá obsluhu dolným privolávačom, pri odchode sa postup zopakuje privolaním obsluhy z horného privolávača.
Kancelária prvého kontaktu na magistráte mesta za desať mesiacov od začiatku roka obslúžila už vyše 80 000 klientov a len v októbri to bolo takmer 7360 občanov. Keďže v budove je aj zdravotnícke zariadenie a niekoľko ďalších inštitúcií, je predpoklad denného plynulého využitia tejto investície. Jej výška, ktorú schválili poslanci na júnovom rokovaní košického Mestského zastupiteľstva, dosiahla 445 000 korún.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]