magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Súdne konanie s Izraelčanom obvineným aj z brania rukojemníka odročili.
@ Aktuálne -> Rôzne      Nov 12 2007 - 16:28 GMT
(TASR) - Pred senát Krajského súdu v Košiciach dnes predstúpil Wael S. A. F. A. (1969) z Izraela. Prokurátor ho obžaloval z trestných činov nedovoleného prekročenia štátnej hranice a brania rukojemníka.

Obžalovaný mal obidva skutky spáchať v roku 1999 ako člen organizovanej skupiny, v prvom prípade spolu s Khaledom M., Júliusom Š. a neznámym Ukrajincom, ktorý vystupoval pod menom Ivan. V rodinnom dome Jána H. v Rozhanovciach v okrese Košice-okolie ukrývali 46 imigrantov z Bangladéša a zo Srí Lanky. Išlo o cudzincov, medzi ktorými bolo aj šesť neplnoletých detí. Držali ich v uvedenom dome a pripravovali ďalšiu nelegálnu prepravu cez hranice Slovenskej republiky do štátov západnej Európy. Tú však podmieňovali zaplatením výkupného. Za prepravu jednej osoby žiadali výkupné 3000 až 3500 USD, ktoré pod hrozbou fyzickej likvidácie mali zaplatiť príbuzní zadržiavaných cudzincov žijúci v Taliansku a v ďalších štátoch.
Senát dnes vypočul obžalovaného, ktorý vyhlásil, že sa necíti vinný zo spáchania žalovaných trestných činov. Z troch svedkov, ktorí prišli na súd, nevypovedal ani jeden. Dvaja, pôvodne spoluobvinení Waela S. A. F. A., to odôvodnili skutočnosťou, že v uvedenej veci už boli odsúdení a tiež obavou, že by si mohli privodiť trestné stíhanie. Právo nevypovedať využila aj Sonja A., manželka obžalovaného.
Izraelčan, ktorý žije v Prahe, prišiel aj odišiel zo súdu v sprievode policajnej eskorty. Muži zákona si ho prevzali na česko-slovenskom hraničnom priechode. Zo Slovenska ho totiž vyhostili na 10 rokov a vízum dostal na dnešný deň len v súvislosti s pojednávaním.
Obžalovaný a jeho obhajca žiadajú aj vypočutie ďalších svedkov, vrátane imigrantov, ale súd sa s nimi nevie skontaktovať. Prokurátor trvá len na osobnej účasti svedka Jána H., ktorého na dnešné pojednávanie mali predviesť policajti. Keďže zatiaľ nezistili presné miesto jeho pobytu, predvedú ho na pojednávanie, ktoré bolo odročené na 3. decembra.
TASR informovala hovorkyňa Krajského súdu v Košiciach Marcela Gálová.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]