magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Výročie narodenia sv. Alžbety si Thália pripomenie výstavou a drámou.
@ Kultúra -> Divadlo      Nov 13 2007 - 14:40 GMT
(TASR) - Pri príležitosti 800. výročia narodenia svätej Alžbety pripravilo maďarské divadlo Thália premiéru hry Dobročinná a výstavu Oltárne obrazy svätej Alžbety Uhorskej. Hru môžu vďaka slovenským titulkom zhliadnuť aj diváci bez znalosti maďarčiny.

Dej hry je i napriek historickému pozadiu výsostne aktuálny. "V hre sa odráža konflikt súčasnosti. Keď je niekto bohatý, nemusí mať vždy sociálnu citlivosť pre chudobných a nie vždy musí byť schopný im pomáhať. Okolie svätej Alžbety je až príliš bohaté. Alžbeta tým, že darovala svoj majetok chudobným, vytvorila okolo seba konflikt, ktorý sa jej stal osudným," povedal o predstavení hosťujúci režisér Sándor Beke.
Titulnú postavu - Alžbetu zverilo vedenie divadla do rúk mladej ambicióznej študentke herectva Katalin Šafaøíkovej. "O Katalin sme sa dozvedeli od jej starých rodičov, ktorí boli členmi nášho divadla. Katalin sa narodila v Košiciach, ale momentálne býva a študuje na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Myslím si, že postava svätej Alžbety sa k nej hodí," zdôvodnil angažmán študentky piateho ročníka riaditeľ divadla Thália Peter Kolár, ktorý sa netají záujmom o získanie Šafaøíkovej do súboru divadla.
Drámu o živote a diele svätej Alžbety napísal súčasný maďarský spisovateľ, dramatik Zoltán Egressy, autor známej hry Portugal. "Takmer štyri roky som hľadal dramatika, až nakoniec sa tejto témy ujal Egressy. Je to súčasný pestrý autor. Hru napísal jazykom 21. storočia," uviedol Beke.
Vedenie maďarského divadla sa rozhodlo predstavenie sprístupniť širšiemu okruhu divákov prostredníctvom slovenských titulkov. "Do nášho divadla chodia aj ľudia, ktorí po maďarsky nevedia, ale majú záujem o naše predstavenia. Preto sme sa rozhodli, že urobíme krok smerom k obecenstvu. Zabezpečili sme titulkovanie. Samozrejme, všetko sa preložiť nedá, ale z pohľadu divákov je to dobrý krok," spresnil Kolár. Premiéra hry Dobročinná bude 15. novembra o 19. h v divadle Thália.
Sprievodným podujatím spomienky na 800. výročie narodenia svätej Alžbety je výstava 40 fotoreprodukcií oltárnych obrazov sv. Alžbety Uhorskej z celej Európy. Výstavu slávnostne otvoria 14. novembra o 17.00 h v priestoroch Máraiho štúdia na Timonovej ulici v Košiciach.
Svätá Alžbeta Uhorská-Durínska sa narodila v roku 1207 pravdepodobne v Sárospataku. Ako 14-ročná uzavrela manželstvo s durínskym zemským grófom ¼udovítom IV. Alžbeta po vzore sv. Františka z Assisi žila jednoducho, bola veľmi nábožná a oddaná cirkvi. Manžel ju v dobročinnosti podporoval. Po jeho smrti padla Alžbeta do nevôle príbuzenstva. Zobrali jej tri deti a majetok. Posledné štyri roky strávila v chudobe a odriekaní v službe chudobným. Zomrela ako 24-ročná. Za svätú ju vyhlásil pápež Gregor IX. už štyri roky po jej smrti. Sv. Alžbeta je patrónkou charitatívnej činnosti.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]