magyar
  polski
  deutsch

 Košice
 Prešov
 Miskolc
 Užhorod
 Rzeszów
 

Opera Štátneho divadla uvedie prvú premiéru sezóny - Maškarný bál.
@ Kultúra -> Divadlo      Nov 15 2007 - 09:22 GMT
(TASR) - Štátne divadlo (ŠD) Košice pripravilo prvú opernú premiéru sezóny. V réžii Václava Věžníka a v hudobnom naštudovaní Dušana Štefánka zaznie v piatok 16. novembra Maškarný bál od Giuseppe Verdiho.

Operu uvedú v Košiciach po tretí raz, naposledy v roku 1969. V titulnej postave švédskeho kráľa Gustáva III. sa predstaví nový objav šéfa košickej opery Petra Dvorského, Rakúšan Kisun Kim v alternácii s Jaroslavom Dvorským.
"Amélia je veľmi pekná postava, je v nej vášeň, pokora, utrpenie. Spievať Verdiho je pre mňa úžasné, ako rozprávka," povedala pre TASR sólistka Opery ŠD Tatiana Paľovčíková, ktorá sa predstaví ako Amélia. Jej spolualternantkou bude Bulharka Gabriela Georgieva.
V úlohe Renata sa v piatok predstaví Michelle Kalmandi z Maďarska a päticu hlavných predstaviteľov doplnia Aneta Mihályová v úlohe Oscara a Jitka Sapara - Fischerová ako veštica Ulrica.
Režisér poňal klasickú operu, ktorá mala premiéru v roku 1859, klasicky. "Opera ako divadlo je zložitá. Spev zaujme diváka niekedy izolovane. Boj režiséra je v tom, aby zaujal spev aj v rámci postavy, aby to nebol len koncertný prejav vynikajúceho speváka, o čo sa niektorí speváci ešte dnes usilujú," povedal Věžník.
Predlohou Verdiho opery sa stala historická dráma o atentáte na švédskeho kráľa Gustáva III., ktorého v roku 1792 na bále v štokholmskej opere zavraždil maskovaný vrah. Pôvodnú verziu deja musel Verdi v dôsledku dobovej cenzúry zmeniť z 18. na 17. storočie a zo Švédska ju presunul do amerického Bostonu. Aj napriek tomu mala opera veľký úspech. Svetová premiéra sa konala 17. februára 1859 v Ríme.   |   tlačiareň
 
pošli na vybrali.sme.sk pošli do vybrali.sme.sk

Zdielať tento článok na Facebooku

 
(c) - autorské práva Box Network s.r.o., prevádzkovate¾ w.cassovia.sk . Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu Box Network s.r.o. je výslovne zakázané. Viac informácií: [email protected]